Istražujemo

Poduzetnice iz Žepča: Zbog podrške smo finansijski neovisne

U Gender akcionom planu, koji je općina donijela 2012. godine, navode kako rodno odgovorno budžetiranje ima za cilj osnažiti žene u svim sektorima

Piše: Slađan Tomić
Foto: Jasmin Brutus

Gordana Antolović iz Žepča, po struci medicinska sestra, godinama je imala problema sa psorijazom. Prije 14 godina počela je čitati stručnu literaturu, a zbog viška vremena odlučila se na eksperiment – da pokuša sama pronaći lijek za svoju bolest.

Prvo se konsultovala sa bratom koji je ljekar, a potom je počela istraživati ljekovito bilje u svom kraju. Vrlo brzo je napravila svoj prvi proizvod – melem. Nakon što se proizvod pokazao učinkovitim počela ga je prodavati. Već naredne godine imala je pet potpuno prirodnih proizvoda. Vremenom je registrovala obrt „Goga – prirodna kozmetika“ koji već 14 godina uspješno posluje.

„Krenula sam sa proizvodnjom jednog melema i to je melem od nevena, a danas imam više od 60 proizvoda među kojima su i kreme, serumi, tonici, deo stikovi, sapuni, čajevi i slično“, kaže Gordana.

Gordana Antolović

U ideju koja nije dugo čekala na realizaciju nije niko vjerovao, pa ni Gordana. No, rezultati su otklonili svako zrno sumnje da ne može uspjeti. Osim što sada nema problema sa kožom koju njeguje prirodnim proizvodima, Gordana je najviše ponosna na činjenicu da je sada finansijski nezavisna.

„Moj život se dosta promijenio. Prvenstveno je tu finansijska neovisnost, stekla sam dosta novih prijatelja, poznanstava i  moj se život od pokretanja obrta promijenio na bolje“, ponosna je Gordana.

Njen uspjeh, kako kaže, ne bi bio moguć bez finansijske pomoći Općine Žepče koja već osam godina vodi računa o rodno odgovornom budžetiranju. U Gender akcionom planu, koji je općina donijela 2012. godine, navode kako rodno odgovorno budžetiranje ima za cilj osnažiti žene u svim sektorima. Konkretni rezultati došli su dvije godine kasnije, kada je odlukom općinskog načelnika u projekat samozapošljavanja uvedena stavka da se ženama dodjeljuje pet dodatnih bodova.

Startna prednost od pet bodova za žene

U skladu sa, kako navode u Razvojnoj agenciji Žepče, strateškim opredjeljenjem da stvori zajednicu na zadovoljstvo njenih stanovnika, muškaraca i žena, općina je 2014. godine počela sa mjerama podrške ženama koje se odluče da pokrenu vlastiti biznis. Kroz program dodjele novčanih sredstava za samozapošljavanje nezaposlenih osoba s područja Općine Žepče, koja se finansiraju iz budžeta općine kroz Transfer za samozapošljavanje, donesena je odluka da se za žene koje apliciraju primijeni pravilo od pet bodova za poduzetnice.

“Na taj način se željelo motivirati žene da, bez obzira na godine starosti,  počnu samostalno privređivati kroz novoosnovane biznise. Većinom su to registrirani obrti u sektoru usluga, poljoprivredne proizvodnje, zanatstva i rukotvorina”, objašnjava direktorica Razvojne agencije Žepče, Branka Janko.

Na godišnjem nivou broj žena koje su aplicirale za sredstva samozapošljavanja kroz obrte i kompanije je u prosjeku 50 posto, odnosno godišnje se ostvari između pet i šest biznisa. U ovoj općini u 2019. godini deset nezaposlenih žena je pokrenulo sopstvene biznise, dok ih je ove godine to učinilo osam. Kako kaže Janko, od 2014. do 2022. godine 54 žene su pokrenule sopstvena preduzeća.

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče

“Procijenili smo da imamo manje žena u poduzetništvu i da ih želimo animirati i motivirati. Onda je od strane načelnika donesena odluka da se prilikom bodovanja, uz, naravno, sve uvjete koje moraju zadovoljiti, poput poslovnog plana i projekta, ženama dodjeljuje pet bodova više u odnosu na ostale”, kaže Janko.

Općina Žepče svake godine u budžetu planira sredstva za podršku samozapošljavanju, a od uvođenja dodatnog bodovanja prilikom dodjele sredstava broj poduzetnica u ovoj općini je znatno veći.

Žene uglavnom ulaze u obrtništvo jer je to najjednostavniji oblik poslovanja, a s rastom proizvodnje i prodaje prenose svoj biznis u d.o.o. No, u posljednje vrijeme sve je više izdvajanja novca i za poljoprivredne proizvođače.  „Sada imamo puno više žena nositeljica poljoprivrednih gazdinstava nego muškaraca“, kaže Janko, dodajući da osim individualne podrške imaju posebne kriterije za podršku udruženjima žena.

Mali biznisi donose ekonomsku neovisnost ženama

Gordana Antolović je samo jedna od desetina žena sa područja općine Žepče, koje su zahvaljujući ovim kriterijima i finansijskoj pomoći pokrenule sopstvene biznise.

„Od kako smo se registrirali kao firma mogu reći da nijedna godina nije prošla bez nekog fonda od barem tisuću maraka. Za mene je tisuća maraka jako velika, ali naravno, pomoć sa strane je uvijek dobrodošla“, govori Gordana.

Gordana Antolović, vlasnica obrta ‘Goga’

Najvažnije je da je ta pomoć kontinuirana i da osim finansijske pomoći poduzetnice dobijaju prilike za edukacije, te besplatne savjete za vođenje biznisa.

„Pomoć Općine i Razvojne agencije mi je važna u mom biznisu, sada još i više nego u početku. Razvojna agencija nas u svakom segmentu podržava. Edukacije i poslovne prilike su uvijek tu i meni su na dohvat ruke“, objašnjava Gordana.

I njena sugrađanka Lidija Lučić je, nakon dugogodišnjeg rada u trgovini, odlučila da pokrene svoj biznis. Nije imala dovoljno znanja o vođenju biznisa, pa joj je najviše koristila Start Up akademija Razvojne agencije Žepče.

„Akademija mi je mnogo pomogla. Naučila sam sve oko vođenja knjiga, posla, imali smo sjajne predavače. Prvi korak je bio kako pronaći računovođu, koji su troškovi vođenja biznisa. Naučila sam dosta i o prodajnim vještima, te kako promovisati svoj biznis“, kaže Lučić.

Iako u Žepču radi pet cvjećara, pa je konkurencija velika, Lidija je zadovoljna prodajom, iako radi tek dva i po mjeseca. Ulaganja u pokretanje biznisa su velika, ali osim novčanih resursa neophodno je i znanje koje su Lidiji pružili općinski programi jačanja poduzetnica.

Lidija Lučić

„Jako mi se sviđa ovaj posao, u životu sam prošla svašta, radila za drugog, ovo mi je baš lijep posao. Malo jeste stresan, ali uživam“, kaže Lidija, dodajući da joj je više nego dobrodošla pomoć Razvojne agencije Žepče u iznosu od 2.500 KM.

Deset godina rada na jačanju poduzetništva žena

Razvojna agencija Žepče se nije zaustavila samo na uvođenju dodatnih pet bodova za žene prilikom dodjele sredstava za obrte ili poljoprivredne podsticaje. Branka Janko kaže da već deset godina provode niz aktivnosti za jačanje poduzetništva žena.  Prvi korak je motivisati žene da pokrenu svoj biznis, a nakon toga pružaju niz besplatnih edukacija kako bi žene svoje biznis ideje i realizovale.

„Obično su to edukacije i obuke koje donose primjere dobre prakse gdje su žene pokrenule biznise. Pored toga, svim poduzetnicima, bez obzira na spol, pružamo poslovno savjetovanje, pružamo im vođenje biznisa prve tri godine kada je najriskantnije ući u biznis, i nastojimo da taj biznis nakon tri godine bude toliko jak da oni nakon toga mogu sami nastaviti“, objašnjava ona.

Vođenje biznisa se sastoji od blagovremenih informacija, povezivanja sa određenim institucijama, pomoći pri pronalasku novčanih sredstava koja im mogu pomoći u nabavci opreme ili repromaterijala.

„Praktično smo asistenti početnicima u biznisu, a posebno radimo sa ženama. Radili smo nekoliko desetina projekata osnaživanja žena. Imamo uspostavljen neformalni klub Žensko poduzetništvo u kojem su isključivo poduzetnice koje su osnovale obrte ili su vlasnice malih i srednjih poduzeća. Sad smo čak proširili na žene koje razmišljaju da uđu u biznis, ali su i dalje nesigurne“, dodaje Janko.

Klub je dobra platforma i mreža žena koje razmjenjuju iskustva, probleme, pitanja, a sva razmjena mišljenja u Klubu Razvojnoj agenciji je svojevsrna povratna informacija na osnovu koje kasnije kreiraju svoje programe i projekte. To je odličan način osluškivanja potreba poduzetnica.

„Saznajemo u kom pravcu trebamo ići i koje su im vrste edukacija potrebne, da li im pomoći oko proširivanja tržišta za njihove proizvode… Učimo ih na koji način da javnosti iskomuniciraju svoje proizvode i usluge. To su uglavnom žene koje znaju raditi, ali nisu osposobljene, niti su prošle marketinške edukacije promocije vlastitih proizvoda ili razgovora sa kupcima“, kaže Janko.

Žene više nisu nositeljice biznisa samo na papiru

Uloga Razvojne agencije je ključna i u proširivanju biznisa, a brojne preduzetnice u tom procesu uspijevaju zahvaljujući toj podršci. Dio sredstava za pokretanje usluga aromaterapije dobila je i vlasnica biznisa „Goga – prirodna kozmetika“.

„To je jedna odskočna daska koja nam pomaže da idemo dalje“, ističe Gordana koja finalizira otvaranje sobe za aromaterapiju.

Iako više od deceniju vodi biznis, on nije uvijek bio dovoljno uspješan i dovoljno njen. Pravi progres došao je nakon što je u potpunosti preuzela vođenje svog biznisa – i pravno i fizički.

„Prvo je firma bila na mužu, a zatim smo je prebacili na mene. Od tada smo mnogo više podrške dobili iz budžeta Općine, ali i iz nekih evropskih fondova, s obzirom da je nositeljica žena. Sam taj proces i program povezivanja žena i međunacionalnog povezivanja je puno veći plus za mene kao ženu. Sada od svog biznisa mogu da živim“, naglašava ova uspješna poduzetnica.

Iz Razvojne agencije Žepče kažu da statistika ni ranije nije bila loša, ali je bila prividna. Veliki broj muškaraca je registrovao biznise na supruge, ali su u praksi oni vodili cijeli proces.

„Sada imamo postotke da su žene uključene direktno u biznise, nisu više samo formalno navedene kao vlasnice ili direktorice, a u pozadini muškarac vodi  firmu ili obrt. Žene više nisu nositeljice biznisa samo na papiru, nego su proaktivne u tim biznisima, one ga pokreću, one ga nose samostalno ili zajedno sa suprugom“, naglašava Janko.

Naredni cilj Razvojne agencije Žepče je da žene više uključe u rad mjesnih zajednica kako bi žene bile te koje predlažu projekte u mikro sredinama.

Lidija Lučić

„Predsjednici i članovi su bili samo muškarci, žene nisu bile ni pozivane na zborove građana, niti su se uključivale. Sada imamo male pozitivne promjene – imamo već dvije-tri predsjednice mjesnih zajednica koje znaju koje su njihove potrebe: da li je to ginekolog, pedijatar i slično“, ističe Janko.

Osim što je uspješna poduzetnica, Gordana sada želi motivisati i druge žene da krenu njenim stopama. Savjetuje im da iskoriste mogućnosti koje pruža općinski budžet, registruju se i da svoje male radionice iz kućne radinosti uobliče u firmu.

„Potičem žene da registriraju svoje biznise, jer čim to učine, tada i postoje. Time će mnogo više moći ostvariti, nego bez registriranja biznisa“, savjetuje Gordana.

Priča je kreirana u okviru rada sa medijima na izvještavanju o rodno odgovornom budžetiranju, u sklopu projekta “Finansijska podrška za promjene u oblasti rodne ravnopravnosti u cilju osiguravanja transparentnijeg, inkluzivnijeg i odgovornijeg upravljanja na Zapadnom Balkanu” kojeg provodi UN Women, a podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Srodni artikli

Back to top button