Novosti

Aktivisti: Romi trebaju učestvovati u donošenju lokalnih odluka

Evropska komisija trenutno radi na poticanju političkog sudjelovanja među romskom zajednicom kroz strategiju za jednakost Roma Evropske unije.

Tekst: D.M.

Aktivno sudjelovanje Roma i romskih medijatora u kreiranju lokalnih politika i budžetskih odluka ključno je za rješavanje potreba zajednice najveće evropske etničke manjine, smatraju aktivisti.

Evropska komisija trenutno radi na poticanju političkog sudjelovanja među romskom zajednicom kroz strategiju za jednakost Roma Evropske unije.

Ovaj okvir postavlja ciljeve koje treba postići do 2030., uključujući jače sudjelovanje Roma u političkom životu na lokalnom, regionalnom, državnom i nivou EU, kako bi se osiguralo da se registruju kao glasači, da glasaju, ili se kandiduju.

Međutim, aktivno sudjelovanje kad su u pitanju Romi je i dalje nisko u cijeloj EU.

Prema istraživanju Agencije EU za temeljna prava (FRA) iz 2021. koje je provedeno u pet država članica, samo 23% ispitanika Roma reklo je da ih zanima politika. Samo 29% je reklo da je glasalo na općinskim izborima, a samo između 8 i 12% je sudjelovalo u političkim aktivnostima.

“Ne postoji kultura sudjelovanja”, rekla je za EURACTIV Ana Oprisan, voditeljica programa ROMACT pri Vijeću Evrope, te dodala da je vrlo teško natjerati Rome na aktivno učešće.

Kroz projekat ROMACT Vijeće Evrope pokušava potaknuti sudjelovanje u Bugarskoj i Rumuniji, uzimajući u obzir da Romi nisu “homogena” grupa.

Vijeće Evrope također radi s posrednicima na terenu kako bi pripremili Rome za sudjelovanje u lokalnim procesima donošenja odluka.

“Mi u suštini učimo ljude kako da sudjeluju na sastanku lokalnog vijeća”, kazala je.

Prema riječima Isabele Mihalache iz ERGO mreže, romski stručnjaci igraju ključnu ulogu na lokalnom nivou u Rumuniji.

“Bez obzira na to je li zajednici potrebna voda ili kanalizacija, ili neke osnovne stvari, mnogo je lakše ostvariti te potrebe uz ovaj oblik zastupljenosti u općini”, rekla je.

Prema njenom mišljenju, romski stručnjaci također pomažu upravi da “mapira koliko Roma tamo živi i kakva je njihova situacija”, što na kraju dovodi do odluka koje donosi lokalno vijeće.

Problemi s mapiranjem također mogu potaknuti lokalne vlasti da zatraže sredstva na državnom nivou koja će se dodijeliti romskoj zajednici.

Kada je u pitanju raspodjela općinskih sredstava, romski aktivisti se slažu da zajednici treba dati glas.

“To nije samo zato što moramo biti inkluzivni, već i zato što oni najbolje znaju u čemu je problem”, objasnila je Mihalache.

“Ponekad bi oni mogli imati i rješenje jer su pokušali vjerovatno na neformalniji način to riješiti, ali nisu imali svu podršku i sredstva koja su potrebna”, dodala je.

Na zapadnom Balkanu, regiji u kojoj je diskriminacija Roma i dalje velika, Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) radilo je na projektu o budžetu za Rome, kako bi osiguralo da sve socioekonomske politike budu osjetljive na potrebe Roma.

Prema riječima Aleksandre Bojadjieve iz RCC-a, budžet prilagođen Romima također može pomoći u provjeri kako se sredstva troše i ko od njih ima koristi.

Vlade koje sudjeluju u projektu obavezale su se osigurati da napori za integraciju Roma dobiju pravedan dio javnih proračuna.

Prema Shejli Fidani iz RCC-a, ovaj bi se pristup mogao primijeniti i u drugim regijama.

“Budžet koji odgovara Romima učinkovit je način za raspodjelu sredstava tamo gdje su ona najpotrebnija i gdje će imati najveći učinak”, kazala je.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button