Region

Nakon 6 godina, Apelacioni sud u Nišu potvrdio diskriminaciju nad učenicom iz Pirota

Da su ovakve presude značajne, potvrđuju i iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti

M.M.K.

Škola za osnovno i sredje obrazovanje “Mladost” iz Pirota, diskriminisala je pre šest godina 10-godišnju Romkinju. Presudu Višeg suda u Pirotu potvrdio je Apelacioni sud u Nišu, pišu Južne vesti, a Zaštitnica građana poručuje da je su ovakve presude važne jer ohrabruju ljude da diskriminaciju prepoznaju i prijave.

U ceo slučaj bile su uključene nastavnice i dve učenice. Tog 10. juna 2016. godine, nastavnica je kaznila učenice tako što ih nije pustila da izađu na odmor i užinaju, a jednoj od njih je narednila da  “grli stub” u hodniku, zbog navodne krađe užine drugom učeniku.

Pirotski sud je dokazao diskriminaciju, a Apelacioni potvrdio maja 2022. godine, pa je uz presudu naloženo i da pirotska škola na ime troškova postupka tužilji isplati 51.000 dinara.

Potvrđuje se da je maloletna učenica izdvojena iz grupe dece i da joj je ograničeno kretanje zabranom da odmor provede sa ostalom decom. Tim činom izdvajanja i zabrane kretanja, škola je na ne pedagoški način postupala i kaznila dete romske nacionalnosti – utvrdio je sud, a navode Južne vesti.

Sud je takođe dokazao i da su se nastavnice vređale M.D. i da su je diskriminisale.

Kako se navodi u presudi, jedna nastavnica naredila je devojčici da “pridržava stubove” u hodniku kako bi odslužila svoju “kaznu“ i iznosila grube i ozbiljne komentare i pretnje, dok je druga nastavnica vređala rečima “Nije ti ovo ciganska mahala; Ja ću da te opametim, da budeš kao i druga deca”, a zatim je otišla uz stepenište i pritom iznosila grube i ozbiljne komentare i pretnje, rekavši, ukoliko se situacija bude ponovila, da će obesiti roditelje i školskog psihologa.

Cela priča ostala bi zataškana da jedan od drugova, Goran Nešić, nije video šta se desilo, prijavio i obelodanio medijima.

Da su ovakve presude značajne, potvrđuju i iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Ova, kao ranije presude koje su donošene kada je reč o diskriminaciji Roma, svakako su važne jer ohrabruju građane da diskriminaciju prijave. Ovo nije prva presuda za diskriminaciju Roma – navode u odgovoru za Newipe.

Podsećaju da je Kancelarija poverenik za zaštitu ravnopravnosti od osnivanja 2010. godine do sada vodila je osam strateških parnica, i da je za većinu njih doneta je presuda za diskriminaciju:

Jedna od važnih strateških parnica za našu instituciju je ona koja se odnosila na diskriminaciju Roma u oblasti rada i zapošljavanja. Reč je o slučaju u kojem je jedan poslodavac iz u raspisanom konkursu za posao naveo da je zabranjeno zapošljavanje Roma.

Ističu i da su nedavnim Izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije sudovi obavezni da im  dostavljaju podatke o prosudama koje se odnose na diskriminaciju, tako da će u narednom period predstaviti zvanične i konkretne brojeve.

Pitanja o eventualnom sankcionisanju nastavnica, Poslali smo i Ministarstvu prosvete Republike Srbije, ali do momenta objavljivanja teksta odgovor nismo dobili.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button