Region

U Nišu održan peti po redu festival „Me sem Šaban“

Kako bi u rodnom gradu legendarnog Šabana sačuvali uspomenu na pevača i odali mi počast za sve zajedničke godine rada, frontmen „Crnih mambi“ pokrenuo je pre pet godina festival posvećen Bajramoviću

Pripremila: Milica Milojević-Kostić

Peti, sada već tradicionalni festival „Me sem Šaban“ održan je u Niškom kulturnom centru, u znak sećanja na velikana džez muzike Šabana Bajramovića.  Posetioci su pre nastupa niških „Crnih mamba“, benda „Naše tetke“  iz Beograda  i nastupa Miroslava Ademovića na klaviru, pogledali film o Šabanu koji je nedavno promovisan u Nišu.

Kako bi u rodnom gradu legendarnog Šabana sačuvali uspomenu na pevača i odali mi počast za sve zajedničke godine rada, frontmen „Crnih mambi“ pokrenuo je pre pet godina festival posvećen Bajramoviću.

Iako je program prvobitno najavljen za dvorište Banovine, festival je prebačen u salu Niškog kulturnog centra zbog lošeg vremena.

Nismo hteli da pomeramo dan i čekamo lepše vreme. Šaban nas je napustio 8. juna i želimo da taj dan zasviramo baš u njegovu čast i prisetimo se svega lepog što smo za sve one godine proživeli zajedno – kaže Neša Saita.

Već petu godinu sve je više i Nišlija, ali i publike iz drugih gradova i regiona, koji dolaze na festival.

Pre koncerta, posetioci su pogledali film, muzičku biografiju Šabana Bajramovića. Čitav film prate i pesme, koje je pevač izvodio sa „Mambama“, a Saita kaže da nije bilo uopšte lako da se čitav život i jedna takva biografija prikažu u manje od 45 minuta.

Neke od priča koje su deo filma su i period kada je pevač završio na Golom otoku, kada je i zvanično počeo da peva. Podsećaju na njegovu ulogu u filmu „Anđeo čuvar“,  nastupima širom sveta, nagradama, ali i porocima koji su ga do kraja života pratili.

Na poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen Kraljem romske muzike.

Danas mnogi festivali nose Šabanovo ime, u rodnom Nišu ima i spomenik, svoju ulicu a njegova spomen-soba u džez muzeju jedna je od najposećenijih.

Izdao je oko 20 albuma i više 50 singlova. Njegova pesma “Đelem, đelem” izabrana je za himnu Roma sveta.

Sociolog i romolog prof. dr Dragoljuba B. Đorđevića je o Bajramoviću napisao i knjigu “Pitao sam malog puža”.

Kako je ranije rekao, mlađe generacije zahvaljujući spomen-sobi i spomeniku na gradskom keju u Nišu znaju dosta o Šabanu, oni stariji su tek nedavno shvatili da su bili savremenici jednog velikog umetnika. Šabana je prvo prihvatio svet, a tek smrt i kraj karijere zasluženu slavu stekao je svojoj zemlji.

Rođen je u Nišu 16. aprila, gde je i preminuo u 73. godini u Kliničkom centru od posledica infarkta. Sahranjen je na Niškom novom groblju. Sahrani su pored mnogobrojnih Nišlija prisustvovali Boris Tadić, tada Predsednik Republike Srbije, Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike Republike Srbije, Zoran Živković bivši premijer Republike Srbije, Goran Paskaljević, filmski režiser i Željko Samardžić, pevač i veliki broj njegovih sugrađana i prijatelja.

Organizatori ove manifestacije su Federacija romskih osnovaca i srednjoškolaca i Niški kulturni centar.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button