Ljudi

Briga o starijim i socijalno ugroženim, veliki zadatak za organizaciju “Fenix” u Sanskom Mostu

Veliki broj stanovnika u Sankom Mostu su stare osobe koje nemaju stalnu skrb i podršku, ili žive u jako lošim uslovoma. Neki od njih su tokom rata izgubili svoje najmilije, a mnogima su djeca razasuta svuda po svijetu i nisu u mogućnosti da se svakodnevno brinu o njima

Tekst, Amra Ahmetović/Foto: Muhamed Čulić

Udruženje Centar za majku i dijete „Fenix“, nevladina je organizacija koja se zalaže za poboljšanje zdravstevne zaštite žena, djece, obitelji, te poboljšanje socijalnog stanja ugroženih grupa stanovništva.

Centra „Fenix“ je mjesto na kojem su objedinjni programi socijalnog osnaživanja i zaštite socijalno ugroženih kategorija.
„Budući da je raznoliko naše djelovanje, imamo nekoliko segmenata i djelovanja i angažiranja naših korisnika prema njihovim mogučnostima, spremnosti i potrebama“, rekla je direkorica centra, Adisa Hotić.

Ovaj centar posjeduje dvije vlastite kuće u kojima sprovode većinu svojih aktivnosti, ali i vlastitio poljoprivredno dobro na kojem se uzgaja i proizvodi voće i povrće. Na plantaži posjeduju i 4 velika plastenika, 600 stabala voća, i 1200 stabala aronije.

Adisa Hotić

Segment poljoprivrednih aktivnosti kao glavni cilj ima takozvanu okupacionu terapiju, odnosno neka mogućnost da se ljudi angažuju, da provedu svoj dan i da se osjećaju korisno. Naši i korisnici koji pomažu u poljoprivrednim zasadima su korisnici sa nekim ograničenjima i nemaju nikakve šanse na tržištu rada, ali isto tako mogu nešto da zarade, ali i da se osjećaju korisno i i ispunjeno“, kaže Adisa Hotić

Od 2008. godine, Centar Fenix je osnovao privatnu-socijalnu ustanovu starački dom „Zlatna jesen“ koja pruža svu socijalnu i medicinsku skrb.

STARČKI DOM „ZLATNA JESEN“

Veliki broj stanovnika u Sankom Mostu su stare osobe koje nemaju stalnu skrb i podršku, ili žive u jako lošim uslovoma. Neki od njih su tokom rata izgubili svoje najmilije, a mnogima su djeca razasuta svuda po svijetu i nisu u mogućnosti da se svakodnevno brinu o njima.

Starim i bolesnim potrebna je redovna, svakodnevna ljudska i zdravstvena njega, kao i liječnička skrb. Stoga smo mi tu, te od 2008. godine imamo vlastiti starački dom „Zlatna jesen” sa ukupno 70 mjesta, da ovim starim osobama možemo omogućiti mirnu i dostojanstvenu zlatnu dob“, kaže Emina Šehić, direkotorica staračkog doma „Zlatna jesen“.

Oni vrši i obučavanje medicinskih radnika. Trenutno imaju 27 zaposenih radnika. A kao najveći problem izdvajaju nedostatak radne snage.

Emina Šehić

Trenuno imamo problem kada je u pitanju zaposlenje novih radnika, jer se u nekom momentu svi odluče otići van zemlje da rade“, govori direkotorica staračkog doma.

U staračkom domu kažu, najviše je starih i iznemoglih lica, a trenutno broje oko 150 stalnih korisnika i 150 povremenih.

Svaki dan imam oko 120 do 140 korisnika na kuhinji, s tim da imamo negdje oko 40 do 50 korisnika kojima vršimo kućnu dostavu hranu“, rekla je na kraju Emina Šehić.

Tekst pisan u okviru Social Media Caravana

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button