Pozivi

I ove godine poziv za program “Dikh he na bistre” kojim se obilježava Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu

“DIKH HE NA BISTER” jedan je od najznačajnijih događaja kojim se obilježava Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu.

 Svake godine više od stotinu mladih iz čitave Evrope okupi se na događaju „Dikh he na bister“ kako bi učili i odali počast romskim žrtvama genocida tokom Drugog svjetskog rata.

U sastavu događaja učesnicima se daje jedinstvena prilika da posjete nekadašnje koncentracioni logore „Aušvic“ i „Aušvic – Birkenau“, kao i da prisustvuju zvaničnoj komemoraciji romskim žrtvama genocida koja će biti održana 2. avgusta 2022. godine.

Udruženje „Tačka gledišta“, u saradnji sa organizacijom Dokumentarni Centar njemačkih Sinta i Roma, Centralnim Savetom njemačkih Sinta i Roma i organizacijom  „Ternype“,  poziva vas da se prijavite za ovogodišnji „DIKH HE NA BISTER – Look And Don’t Forget 2022“ koji će biti održan u Krakovu, Poljska, od  29.7 – 4.8.2022.godine.

Na ovogodišnjem događaju planiran je edukativni program za mlade učesnike iz 15 evropskih zemalja, koji će biti deo radnih grupa koje će voditi fasilitatori. Prednost pri prijavljivanju imaće mladi koji do sada nisu učestvovali na ovom događaju.

Učesnici će sa  fasilitatorima raditi u mješovitim radnim grupama i učiti o različitim temama: istorija Roma, genocid nad Romima, anticiganizam i uloga mladih u borbi protiv savremenih oblika rasizma.

„Dikh he na bister“ u prevodu „Vidi ne zaboravi“ je inicijativa koja ima za cilj edukaciju mladih. Svrha događaja je takođe i da izgradi kapacitete omladinskih aktivista i  organizacija i da ih motiviše da preuzmu aktivnu ulogu u promovisanju edukacije o Holokaustu i genocidu, ali i kulturi sećanja i da te ideje šire na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Na poziv mogu da se prijave  mladi Romi i ne-Romi  do 27. godina starosti.

Troškovi puta, smeštaja i ishrane su pokriveni od strane organizatora, kao i radni materijali.

Link za prijavu za učešće možete popuniti ovdje https://forms.gle/TH7GXzVKXcuXUYVH6

Poziv je otvoren do 24. juna 2022. godine, do 18:00 časova.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button