Novosti

Neselje Grbavica u Sarajevu, krasi mural sa likom Jovana Divjaka

D.A.

Na vanjskoj fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu, završen je mural koji predstavlja Jovana Divjaka, osnivača Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”.

Ovo je još jedna od aktivnosti koje provodi udruženje, sa ciljem očuvanja sjećanja na svog osnivača. Udruženje je promijenilo svoje ime u „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“.

Jovan je vjerovao da je ključ budućnosti Bosne i Hercegovine u mladim ljudima i njihovom obrazovanju. Zbog toga, mural predstavlja Jovana kao osobu, koji je posljednjih 27 godina svog života posvetio djeci Bosne i Hercegovine obezbjeđujući stipendije i pružajući moralnu podršku za nekoliko hiljada djece i mladih ljudi.

“Zahvaljujemo se autorima murala, timu „Obojene klape“, Općini Novo Sarajevo i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo na saglasnosti oslikavanja murala na „Dječijoj kući“, a posebno se zahvaljujemo Grafičar promet doo i Farb-ex doo (CAPAROL) koji su podržali izradu murala”, rekli su iz Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“.

Također, na web stranici Udruženja istaknuto je da su svjesni reakcija naših sugrađana koje su se pojavile za vrijeme izrade murala, što im daje nadu da će se sa istim ili većim interesovanjem pridružiti u ispunjavanju osnovnog cilja Udruženja: stipendiranje što većeg broja djece i mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, od osnivanja, 1994. godine, Udruženje „Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak“ pomaže djeci žrtava rata u BiH 1992-1995., djeci i mladima sa invaliditetom, talentovanima, djeci i mladima romske nacionalne manjine kao i onima u stanju socijalne potrebe da uspješno završe školovanje i postanu korisni članovi društva.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button