Novosti

Organizacija “AKSIOM” sutra će u Sarajevu obilježiti Međunarodni dan Roma

Program će se održati u petak 8.aprila 2022. godine sa početkom u 12 sati na Platou ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine (Trg Bosne i Hercegovine 1)

D.Mrkić

Asocijacija mladih Roma “AKSIOM,” zajedno sa partnerima iz Centra za postkonfliktna istraživanja i Misijom OSCE-a u BiH, realizovat će aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma u Sarajevu.

Program će se održati u petak 8.aprila 2022. godine sa početkom u 12 sati na Platou ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine (Trg Bosne i Hercegovine 1).

Predsjednica Asocijacije mladih Roma AKSIOM, Dalila Ahmetović, za portal Newipe je kazala da se ovaj dan obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma koji je bio održan od 6. do 8. aprila 1971. godine nedaleko od Londona.

Ovo je bio prvi međunarodni susret Roma i tada je osnovana prva Međunarodna romska organizacija. Kongres se smatra početkom emancipacije Roma širom svijeta i od tada, pa do danas, 8. april je datum koji se svuda u svijetu obilježava kao početak nove ere u borbi za jednakopravnost i priznanje Roma.

“Najznačajnija odluka koja je bila usvojena na prvom Kongresu bila je odluka da umjesto riječi Ciganin ubuduće zvanični etnički naziv bude Rom, što znači Čovjek, a uspostavljena je suradnja sa Ujedinjenim nacijama, tačnije sa UNESCO-om”, podsjetila je Ahmetović.

Kako je dodala, na kongresu su usvojene romska himna – Đelem, Đelem –  i zastava kao simboli međunarodnog romskog pokreta.

“Na ovaj dan želim posebno naglasiti da u BiH sazrijeva jedna generacija mladih Romkinja i Roma koji su svjesni odgovornosti koji imaju prema svom narodu, ali i prema cijeloj državi Bosni i Hercegovini. Među nama polako stasava jedna nova generacija koja je spremna da ponese teret promjena koje su neophodne da se ostvare snovi naših očeva. Među nama je generacija koja je otvorena, koja razmišlja drugačije, generacija koja želi biti partner, koja ruši sve stereotipe i predrasude o Romima”, istakla je Ahmetović.

Istakla je da na ovaj dan, skoro 2 godine nakon osnivanja organizacije AKSIOM, žele ponovno istaći da Romi znaju šta žele, i da su spremni na dijalog.

Mi smo tu. Ono što očekujemo jeste da nam se pruži prilika, jer za nas je jednaka šansa sve što nam treba”, zaključila je Ahmetović.

Asmir Husić iz Asocijacije mladih Roma AKSIOM kazao je za Newipe da će Vijećnica na ovaj dan biti osvijetljenja bojama romske zastave.

“Ovo je jedan od rezultata saradnje Asocijacije mladih Roma AKSIOM i Misije OSCE-a u BiH, što predstavlja prvijenac u historiji BiH. Smatram da je ovo odlična prilika da se pošalje poruka da institucije u BiH, kao i donosioci odluka, moraju kreirati snažnija partnerstva sa romskim NVO koje imaju prisustvo unutar romskih zajednica, i koje rade na jedan kvalitetan i modernizovan način”, istakao je Husić.

Dodao je da je realizacija dijaloga sa romskom zajednicom, vodeći se principom “Ništa o nama bez nas”, ključ uspjeha, i ključ do dostizanja prijeko potrebne promjene za romsku zajednicu.

“Iskreno se nadam da će ovaj momenat, gdje se po prvi put Vijećnica osvjetljava bojama romske zajednice, motivisati lidere romskih NVO da zajednički i umreženo djeluju na rješavanju problematike romskih zajednica širom BiH”, zaključio je Husić.

Iz AKSIOM-a su pozvali građane da im se pridruže, kako bi zajedno obilježili ovaj značajan datum za romsku zajednicu.

Osim Ahmetović, pozdravne govore će održati i Velma Šarić, osnivačica i predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja, a potom će se obratiti ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, Miloš Lučić, Ministar za ljudska prava i izbjeglice, te Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button