Novosti

Ispred Gradske vijećnice i Skupštine Brčko distrikta podignuta romska zastava

M.Husić

Zahvaljujući zajedničkim aktivnostima Omladinskog centra “Vermont” i zastupnice u Skupštini BD, Mejre Šećić, od danas će se ispred Gradske vijećnice i Skupštine Brčko distrikta BiH, vijoriti romska zastava.

U susret 8. aprilu, Svjetskom danu Roma, zakazano je i potpisivanje memoranduma koji će imati za cilj da ozvaniči status Brčkg kao grada koji je prijatelj Romima.

„Danas potpisujemo memorandum sa gradonačelnikom i predsjednikom skupštine, koji ima za cilj da naš grad pozicionira kao prijatelja romskoj zajednici te da ćemo se na osnovu tog memoranduma zajednički obavezati da radimo na riješavanju problematike Roma koja se veže za obrazovanje, zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvo“ , kazala je Mejra Šečić, zastupnica romske zajednice u skupštini Brčko distrikta.

Potpisnici ovog memoranduma će biti gradonačelnik Esed Kadrić, predsjednik skupštine Siniša Milić i Mejra Šećić kao predstavnica romske zajednice u Skupštini BD. Povodom potpisivanja ovog dokumenta za romsku zajednicu, Mejra je gospodinu Kadriću kao i Miliću, poklonila dvije rukotvorine sa romskom tematikom, koji simbolizira unaprijeđenje saradnje gradske vlasti i romske zajednice.

Šečić je dodala i da će romska zastava biti istaknuta i 8. aprila ispred skupštine i vijećnice Brčko distrikta kako bi se dala podrška romskoj zajednici i veoma bitnom datumu za sve Rome.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button