Novosti

Brčko dobija Memorandum o saradnji s romskom zajednicom

Autor: A. Husić

Od danas Brčko distrikt se obavezao da će uložiti dodatne napore u rješavanju problematike sa kojom se romska zajednica suočava i to kroz četiri definisane oblasti djelovanja, zdravstvo, zapošljavanje, obrazovanje i stambeno zbrinjavanje Roma. Ove oblasti su definisane i memorandumom o saradnji čiji su potpisnici gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Siniša Milić i predstavnica romske zajednice u Distriktu Mejra Šećić.

Naime, rezultat je ovo kampanje koju je nevladin sektor na čelu sa Omladinskim centrom „Vermont“ sproveo sa zastupnicom u Skupštini distrikta i predstavnicom romske zajednice Mejrom Šećić.

„Najznačajnije aktivnosti smo realizovali u proteklih 7 dana, međutim već duži period nastojimo unaprijediti saradnju vladinog i nevladinog sektora kako bi zajednički djelovali na rješavanju ključnih problema sa kojima se romska zajednica suočava. Današnji uspjesi su rezultat dugogodišnjeg rada“ – istakao je direktor „Vermonta“, Damir Radenković.

Mejra Šećić (Foto: Newipe)

Od strane aktera istaknuto je da Memorandum o saradnji sadrži jako bitne elemente koji će u jednu ruku služiti kao zvjezda vodilja u rješavanju problematike Roma zajedničkim snagama.

Predsjednik Skupštine BD Siniša Milić rekao je da će se formirati posebno radno tijelo koje će pratiti realizaciju obaveza iz Memoranduma što će doprinijeti integraciji romske populacije u lokalnoj zajednici kao jednog od postavljenih ciljeva te da su, prema zahtjevu Roma, definisane četiri oblasti djelovanja.

„Na ovaj način su  predstavnici Vlade i Skupštine iskazali dobru volju da rade na svemu onome što može doprinijeti integrisanju romske populacije u naše lokalno društvo. Ovaj memorandum počiva, prije svega, na Povelji Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim konvencijama koje utvrđuju i promovišu prava pripadnika manjina“ – naglasio  je Milić.

Dodao je kako ova aktivnost predstavlja značajan korak ka unaprjeđenju statusa romske manjine kao najbrojnije manjine na prostoru Distrikta.

Gradonačelnik Kadrić koji je Memorandum potpisao u ime Vlade Distrikta istakao je da  integracija Roma  predstavlja jedan od prioriteta za Brčko ali da ista nije moguća bez zajedničke saradnje po ovom pitanju.

„Potpisivanjem ovog memoranduma, Vlada je potvrdila nastavak svoje posvećenosti i brige o romskoj populaciji dominantno kroz programe i projekte stambenog zbrinjavanja, socijalne pomoći, zdravstvene zaštite i uključivanje romske djece u obrazovno-nastavni proces“ – istakao  je Kadrić za prisutne medije.

Ujedno iskoristio je priliku da čestita predstojeći 8. april – Međunarodni dan Roma, povodom kojeg je ispred zgrade Skupštine i Vijećnice postavljena romska zastava.

Esed Kadrić (Foto: Newipe)

Mejra Šećić jedna od inicijatorica kampanje je proteklih dana bila uključena u mnogobrojne aktivnosti, koje, kako naglašava, su prvenstveno imale za cilj razbijanje stereotipa i predrasuda prema Romima kod mlađih generacija.

Istakla je kako je zadovoljna potpisanim Memorandumom jer su u njemu definisane četiri oblasti djelovanja i to: „Zdravstvo, Zapošljavanje,Obrazovanje i Stambeno zbrinjavanje“.

„Jako mi je drago da ćemo se ovim dokumentom, zajedničkim snagama fokusirati na rješavanje ove četiri oblasti, jer jedino tako, ako se fokusiramo na sve četiri oblasti, našim Romima može biti bolje i možemo napredovati“- Istakla je Šećić.

Organizatori, vidno zadovoljni ostvarenim napretkom, su istakli da je neprihvatljivo da ovaj Memorandum  postane samo mrtvo slovo na papiru, te da će predstojećim aktivnostima raditi na njegovoj implementaciji,  zajednički, saradnjom vladinog i nevladinog sektora.

Srodni artikli

Back to top button