Region

Ususret međunarodnom danu Roma: Rock’N’Roma KAL bend 7. aprila u Beogradu

D.M.

Ususret Međunarodnom danu Roma, Rock’N’Roma KAL bend će u četvrtak, 07. aprila, nastupiti u Wurst Platz Baru u Beogradu, u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Eklektički ritam KAL benda nastao je kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa swingom, jazzom, bluesom, rockom, popom i donosi jedan sasvim nov i originalan zvuk. Grupa je nastala 1996. godine i do sada je objavila četiri CD-a, a imala je i vise od hiljadu koncerata.

Osnivač i frontmen grupe Dragan Ristić se osim muzikom, bavi i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. Kao kompozitor i prevodilac za romski jezik radio je na nekoliko filmskih ostvarenja.

„Romi su narod koji u svom jeziku nema riječ za rat, granice, oružje, jer je sloboda jedini princip koji su kroz svoju historiju razumjeli. Ovaj narod nema riječ ni za ljubav i slobodu, jer se to podrazumijeva. Krenuli smo iz Indije 1018. godine i kao nedorasli smatrali da svi misle kao i mi. Mi smo savjest čovječanstva, nikada nismo podigli oružje da bi zaštitili sopstvene živote i sopstvene interese. Svako nam je uzeo šta je poželio, bezuslovno smo davali, a zauzvrat ništa nismo dobili“, kazao je Ristić.

Međunarodni dan Roma službeno je proglašen 1990. godine u Poljskoj, u znak sećanja na prvi Svjetski kongres Roma koji je održan od 7. do 11. aprila 1971. godine kod Londona. Na prvom kongresu utvrđen je opći naziv Romi. Za romsku himnu je proglašena pjesma „Đelem, đelem“ koju je komponovao Žarko Jovanović-Jagdino, a donijeta je i odluka da romska zastava bude plavo-zelena sa crvenim točkom u sredini.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button