Copy paste

Kako možemo pomoći Romima u Ukrajini

Dok stotine hiljada ukrajinskih izbjeglica bježe u susjedne zemlje, granična policija i lokalne vlasti u zemljama domaćina ne tretiraju sve ljude podjednako.

Pripremio i preveo: A.Husić

Od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara, veliki broj ukrajinskih Roma interno je raseljeno ili pobjeglo u susjedne zemlje. Veliki broj njih suočio se sa sustavnom diskriminacijom, lošim pristupom osnovnim uslugama i rizikom od apatridije zbog nepostojanja identifikacijskih dokumenata i prije izbijanja rata.

Diskriminacija romskih izbjeglica

Dok stotine hiljada ukrajinskih izbjeglica bježe u susjedne zemlje, granična policija i lokalne vlasti u zemljama domaćina ne tretiraju sve ljude podjednako.

Postoje potvrđeni izvještaji o tome kako je manjinama odbijen izlazak iz zemlje, zanemareni su u dodjeli pomoći, ili zaglavljeni na granici nakon što su ih odbili organizirano prevjesti. Romske izbjeglice se suočavaju s višestrukim razinama diskriminacije od granične policije pa do lokalnih vlasti, pri čemu su mnoge odvojene od ne-Roma ili su potpuno zanemarene od strane vlasti koje se bave izbjeglicama iz Ukrajine.

Mnogi nemaju opciju doći do susjednih zemalja i tamo potražiti sigurnost, jer nemaju dokumenata. Drugi nisu u stanju priuštiti trošak putovanja stotinama kilometara kroz područja sukoba kako bi došli do granica.

Evo šta se radi u vezi s tim

Europski centar za prava Roma (ERRC) financijski podupire inicijative koje predvode Romi u Ukrajini, kao i u susjednoj Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Moldaviji.

Šalju promatrače ljudskih prava na granične prijelaze, željezničke postaje i centre za prihvat izbjeglica kako bi pratili potencijalna kršenja ljudskih prava Roma.

Podržavaju inicijative koje pružaju humanitarnu pomoć i pravne savjete Romima, unutar i izvan Ukrajine, na koje odgovorna tijela često zaboravljaju.

Vode računa o tome da se kršenja ljudskih prava dokumentiraju i objavljuju kako se ta kršenja ne bi zaboravila i, nadamo se, jednog dana mogla biti izvedena pred lice pravde.

Kako možete pomoći da im pomognemo

Vaša će se donacija koristiti za izravnu podršku Romima iz Ukrajine: kako onima koji su zarobljeni unutar zemlje, tako i onima koji pokušavaju obnoviti svoje živote negdje drugdje. Vašu donaciju ćemo iskoristiti za plaćanje pomoći ljudima koji bježe od rata, kao i onima koji su ostali u Ukrajini. Sredstva će biti iskorištena za plaćanje benzina, prijevoza i drugih stvari koje su potrebne da se njihovi  posmatrači ljudskih prava postave kako bi pratili situaciju romskih izbjeglica. Naglašavaju da će biti ćemo transparentni o tome gdje se taj novac troši i kada.

ERRC je već dao značajna sredstva za hitne slučajeve za rješavanje ove krize ljudskih prava. Al. mi smo u tome dugoročno i trebamo vašu pomoć. Navikli su se baviti složenim, dugoročnim pitanjima ljudskih prava i predani su pružanju potpore romskim obiteljima u dobivanju jednakog pristupa sigurnosti i miru.

Ukoliko ste zainteresovani da podržite ovu inicijativu, to možete uraditi klikom na ovaj LINK.

#StandWithUkraine

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button