Region

Širom Srbije, organizuju se radionice o kulturi Roma

Udruženje „Art Aparat“ već šest godina okuplja romsku decu i mlade, ali i druge ljude zainteresovane za romsku kultura i zajednicu

Piše: Milica Milojević-Kostić

Kako bi promovisali bogatsko kulture romskog naroda, Udruženje „Art Aparat“ iz Beograda probe hora u okviru inicijative „Svi UGLAS!“, organizovaće širom Srbije kroz radionice. Cilj im je da nastave sa razvijanjem svojih programa koji nisu vezani samo za pevanje, već i za istraživanje romske kulture i romske zajednice.

Zajedničke radionice imaće deca iz romske i većinske zajednice u Beogradu, Nišu, Zrenjaninu, Petrovcu i Suboticu.

Pokušaćemo da otvorimo pitanje kako nastavnici u svojim sredinama mogu da polako uključuju romske teme u svoj kurikulum, kako bi prosto deci od najranijeg uzrasta ukazali na to da u našoj istoriji, kulturi i u svim segmentima našeg društva postoje značajne Romkinje i Romi koji nažalost vrlo često uopšte ne budu pomenuti –  ističe jedna od pokretačica inicijative „Svi UGLAS!“ Maja Ćurčić.

U Nišu radionice podržati i organizacija „Indigo“, koja se godinama zalaže za promociju  romske kulture.

Mi smo se nekako sa njima vrlo brzo našli zajednički jezik i osetili smo da nas povezuju zajedničke vrednosti i težnje. Ovo je za naše udruženje najznačajnija saradnja sa nekim ko se bavi sličnim temama i mnogo očekujemo od njih i nekako smo već zajedno započeli i apliciranje za neke projekte, jer mislimo da, eto, zajedno možemo da uradimo mnogo više nego sami –  kaže ona.

Planiraju i izradu multimedijalnih sadržaja.

Pokušaćemo da podignemo vidiljivost našeg hora kroz produkciju različitih promotivnih sadržaja koje nam ovo omogućavaju. Ono što je isto važno je da smo uspostavili saradnju sa Marijom Aleksandrović, stručnjakinjom iz oblasti romske kulture tako da će nam to pomoći da ti sadržaji budu kvalitetni –  kaže Ćurčićeva.

Da svoj projekat razvijaju širom Srbije organizaciji „Art aparat“ omogućio im je projekat “Tvoje mesto u Srbiji”. Plan im je da kroz hor komuniciraju sa svim ljudima koji žele zajedno da pevaju.

Ova podrška je značila da mi možemo da se razvijamo na više frontova. S jedne strane, omogućila nam je da razvijamo naš tim koji je mali, ali evo sad ima priliku da raste, a takođe pored toga počeli smo da razvijamo programe koji nisu usko vezani za pevanje, već i da istražujemo romsku kulturu, kako bismo svim tim ljudima, koji zajedno sa nama pevaju, omogućili da se malo bliže upoznaju sa nekim drugim elementima kulture koji nisu vezani samo za muziku – ističe  kaže Ćurčićeva.

Podsetimo, ideju za pokretanje udruženja „Art Aparat“ njegovi osnivači dobili su nakon volontiranja u beogradskom Svratištu i druženja sa romskom decom uključenom u život i rad na ulici. Njihov cilj je da muziku i zvuk stave u funkciju psiho-socijalnog razvoja, ali i prenesu kulturno nasleđe kroz muzičke radionice i zvučne instalacije.

Udruženje „Art Aparat“ već šest godina okuplja romsku decu i mlade, ali i druge ljude zainteresovane za romsku kultura i zajednicu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button