EU Roma

Irska: Romska zajednica prvi put prepoznata kao etnička grupa na popisu stanovništva 2022.

D.M.

Sljedeći popis stanovništva u Irskoj bit će prvi koji će identifikovati romsku zajednicu kao etničku grupu. Popis će se održati u nedjelju, 3. aprila, nakon što je prošle godine odgođen zbog pandemije Covid-19.

Organizacije Roma i Putnika već dugi niz godina pozivaju na uvođenje pitanja etničke pripadnosti.

Prvo pitanje o etničkoj pripadnosti Putnika pojavilo se u popisu stanovništva 2006. Predstavnici Roma u Irskoj pozdravili su ovo uključivanje.

Gabi Muntean iz nevladine organizacije Pavee Point kazala je da je ovo važno priznanje za romsku zajednicu.

Nismo Irci, mi smo Irci i Romi. Jako je važno to priznati, naše je pravo da to imamo“, izjavila je.

Timovi Roma i Putnika i radnici u zajednici radit će sa zajednicama tokom sljedećih sedmica kako bi istakli važnost samoidentifikacije u popisu stanovništva.

Vanessa Paszkowska rekla je da među nekima u njenoj zajednici postoji strah zbog ovog pitanja, a sve zbog historijskih progona ali i onih kkoji su i danas prisutni.

Ona navodi primjer svojih predaka koji su tokom rata bili prisiljeni nositi trake na rukama sa slovom Z – Zigeuner – što je njemačka riječ za Cigan.

U bivšoj Čehoslovačkoj, rekla je, bilo je legalno sterilizirati Romkinje protiv njihove volje kako bi se romska populacija držala pod kontrolom.

„Segregacija romske djece u školama je još uvijek prisutna, a pristup zaposlenju za nas je težak kada kažete koje ste etničke pripadnosti. Dakle, skrivamo svoju etničku pripadnost kako bismo imali jednak pristup pravima, mogućnostima i pravednom općem tretmanu u ‘normalnom’ društvu“, istakla je Paszkowska.

Iz organizacije Pavee Point istakli su da Romi mogu biti sigurni da se njihovi podaci neće koristiti protiv njih, te da će sve biti povjerljivo.

(Newipe)

Izvor
rte.ie

Srodni artikli

Back to top button