Novosti

U New Orleansu će biti otvorena izložba posvećena Šabanu Bajramoviću

Na izložbi koja će biti postavljena šest mjeseci, posjetiocima će biti predstavljen razvoj muzičke karijere poznatog umjetnika, izvori inspiracije za više od 700 pjesama, ali i razlozi zbog kojih se odlučio za bavljenje džez muzikom.

Izložba posvećena životu i djelu Šabana Bajramovića biće otvorena u četvrtak, 13.  juna u najpoznatijem svjetskom džez muzeju u New Orleansu.

Bajramović će se naći u društvu svojih idola poput Luj Armstronga, Rej Čarlsa i Džejms Brauna, kao neosporni kralj balkanskog soula i bluza i svjetski kralj romske muzike.

„Pored ličnih predmeta biće izložene i njegove ploče, kasete, cd izdanja, plakati, knjige i časopisi o njemu, kao i njegova originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodjeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza sa drugim pravcima“, kazali su organizatori.

Dio izložbe predstavljaće i fotografije nekih od laureata i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer.  Posjetioci će moći da vide i kratak film o Šabanu, a preko QR kodova i da preslušaju njegove pjesme.

Na otvaranju će nastupiti i bend Petera Stana, romskog umjetnika koji decenijama živi u Njujorku i koji je imao četiri zajednička nastupa sa Šabanom tokom njegove čuvene turneje po Americi. Izložba je rezultat petogodišnjih dogovora direktora Nišvila i direktora Nju Orleans džez muzeja Grega Lambosija koji je prošle godine konačno posjetio Nišville festival i džez muzej i upoznao se sa životom i djelom Šabana Bajramovića. Nemjerljiv doprinos ovoj izložbi dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac konkretnim dogovorima o samoj postavci i vizuelnom indentitetu izložbe.

“Šabanove pjesme izvodiće na harmonici Peter Stan, koji je inače nastupao sa Šabanom na njegovim koncertima u Americi i vokal Skender Begani”, naveli su organizatori izložbe.

Takođe, Džez muzej New Orelansa i Nišvil Džez festival, podsjetili su da je Šaban Bajramović posljednje dvije decenije nastupao sa džez muzičarima sa prostora bivše Jugoslavije i snimio tri džez albuma.

“Uz to, mnogo je muzičara koji su njegovu autorsku muziku obradjivali i izvodili u džez maniru, čime je Šaban zaslužio da bude predstavljen široj publici u muzeju koji njeguje i promoviše muzički žanr koji je nastao upravo u New Orleansu”, navedeno je u saopćenju.

Kako najavljuju organizatori, na izložbi koja će biti postavljena šest mjeseci, posjetiocima će biti predstavljen razvoj muzičke karijere poznatog umjetnika, izvori inspiracije za više od 700 pjesama, ali i razlozi zbog kojih se odlučio za bavljenje džez muzikom.

Šaban Bajramović bio je niški umjetnik romskog porijekla. Snimio je dvadeset albuma i gotovo pedeset singlova.

Glumio je u filmovima “Nedeljni ručak” Milana Jelića i “Anđeo čuvar” Gorana Paskaljevića, “Gypsy Magic” Stoleta Popova i “Crna mačka, beli mačor” Emira Kusturice.

Više od 20 godina predvodio je sastav Crna mamba.

Pjesma “Đelem, đelem” u njegovom izvođenju izabrana je za pjesmu svih Roma svijeta. Preminuo je u 72. godini u Nišu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button