Novosti

BiH nastavlja svoj “evropski” put, manjine i dalje građani drugog reda

Ova odluka nije posljedica činjenice da je BiH ispunila sve što se od nje tražilo, već toga što je Brisel još jednom progledao kroz prste našoj zemlji.

D.M.

Evropsko vijeće dalo je ove sedmice zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Ova odluka nije posljedica činjenice da je BiH ispunila sve što se od nje tražilo, već toga što je Brisel još jednom progledao kroz prste našoj zemlji.

Uslov za otvaranje pregovora bilo je rješavanje takozvanih 14 prioriteta od koji su samo neki ispunjeni. No, kako je rečeno, s obzirom na napredak koji je BiH postigla na putu ka EU, dobila je zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, doduše bez konkretnog datuma.

Jedan od ovih 14 prioriteta odnosi se na uklanjanje diskriminacije prema nacionalnim manjinama čiji pripadnici ne mogu biti birani u Dom naroda BiH niti u Predsjedništvo BiH. Riječ je, naravno, o provođenju čuvene presude Sejdić-Finci.

„Temeljno unaprijediti institucionalni okvir, uključujući i na ustavnom nivou, kako bi se osigurala pravna sigurnost u smislu podjele nadležnosti, garantovala nezavisnost pravosuđa, reformisao Ustavni sud BiH, osiguralo provođenje presude Sejdić Finci itd.“, glasi ovaj uslov.

Kao što je poznato, bh. vlasti ovo nisu provele, odnosno nisu uradile ništa na uklanjanju diskriminacije manjinskih naroda.

BiH, dakle, nastavlja svoj „evropski“ put sa odredbama kakve ne postoje ni u jednoj demokratskoj zemlji, a koje od jednog broja stanovnika čine građane drugog reda.

Inače, Vijeće je pozvalo Evropsku komisiju da pripremi pregovarački okvir kako bi ga usvojili kada se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine, navodi se u usvojenim zaključcima Evropskog vijeća, koji se odnose na proširenje i reforme.

Čestitke BiH stižu sa svih strana uz poruku da je pred njom ozbiljan posao u narednom periodu. BiH je ovo dočekala nakon 15 mjeseci kandidatskog statusa. Pregovori mogu da počnu, samo je pitanje kad.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da je odluka ključni korak naprijed na putu BiH ka Evropskoj uniji.

„To je važna prekretnica. Donijeli smo odluku da otvorimo pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Pozivamo komisiju da napravi korake koji će biti potrebni, uzimajući u obzir relevantne korake koje Bosna i Hercegovina treba da uradi“, rekao je Michel.

Za dobijanje datuma za pregovore u Briselu sada traže ispunjavanje svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

„BiH je napravila impresivne iskorake. U prethodnoj godini napravljeno je više nego u prethodnoj deceniji. BiH je u potpunosti usklađena sa našom vanjskom i bezbjednosnom politikom. Vidjeli smo napredak u upravljanju sa migracijom. BiH je ostvarila i značaja napredak u dijalogu i pomirenju“, kaže Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button