Novosti

Festival nacionalnih manjina “Mala Evropa” u Prnjavoru: Pjesma, igra i gastro delicije 

Organizacija ove manifestacije održava se u kontinuitetu još od 2010. godine i predstavlja jedinstvenu priliku da udruženja nacionalnih manjina prezentuju svoj rad, kao i bogatstvo kulturnog nasljeđa nacionalnih manjina.

Savez nacionalnih manjina grada Prnjavor organizovao je tradicionalnu manifestaciju Festival nacionalnih manjina pod nazivom “Mala Evropa“.

Organizacija ove manifestacije održava se u kontinuitetu još od 2010. godine i predstavlja jedinstvenu priliku da udruženja nacionalnih manjina prezentuju svoj rad, kao i bogatstvo kulturnog nasljeđa nacionalnih manjina.

Festival je otvoren uz najbolju ukrajinsku dobru igru. Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo „Taras Ševčenko“ izvelo je nezaobilazne igre „hopak“ i  „bukovski“.

“Hopak je tradicionalna igra i malo je bržeg tempa, dok je bukovski malo sporija”, kaže Anđela Živković, dodajući da je hopak malo teža igra.

Red igre, red pjesme. Tako je umijeće u plesu i pjesmi pokazalo još nekoliko predstavnika nacionalnih manjina. Po prvi put izvedena je makedonska igra, a prisutni su se zabavili i uz italijanske i češke pjesme.

“Jako nam je drago šro učestvujemo na ovom festivalu i što možemo na ovaj način poslati lijepu sliku u svijet, jer znam da se dosta gledamo. Ovo je lijepa slika da se može napraviti nešto lijepo, da postoji suživot i da, kada se mala ruke slože, sve se može”, kaže Zdenka Hajek iz Udruženja „Česka beseda“ Maćino Brdo.

Posebno su ponosni u Savezu nacionalnih manjina, jer je ovo prvi festival od kako je Prnjavor dobio status grada. Osim bogatog muzičkog repertora, predstavljene su i razne gastronomske delicije.

“Danas imamo prezentovan ‘slatkiš nacionalnih manjina’, gdje imamo oko stotinjak kolača, od Sicilije do Rusije”, kaže Franjo Rover, predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, ističući posebno zadovoljstvo što je prisutan veliki broj predstavnika institucija.

“Moja zahvalnost Savezu nacionalnih manjina grada Prnjavor, ali i svakom pojedinačnom udruženju, koji daje svoj doprinos, ne samo večeras, nego tokom cijele godine, kako bi Prnajvor promovisali na pravi način. Posebno mi je zadovoljstvo da je u prvom mandatu, kada sam bio načelnik opštine, dogovoren ovakav jedan festival, a posebno je zadovoljstvo da se sve to održalo do današnjeg dana”, kaže prvi čovjek grada Darko Tomaš.

Festival nacionalnih manjina ima dugu tradiciju na teritoriji Prnjavora. Okupljeni su saglasni –  nacionalne manjine bogatstvo su ovoga kraja, izvijestila je TV K3.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button