Novosti

Vijeće nacionalnih manjina BiH uputit će svoje prijedloge za izmjene zakona

Analizirani su problemi i preporuke za adekvatno ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Izbornom zakonu BiH.

Na sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH održanoj juče u Prnjavoru analizirani su problemi i preporuke za adekvatno ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH.

Dogovoreno je da Vijeće nacionalnih manjina BiH s tematske sjednice koju će održati u narednom periodu uputi nadležnim institucijama prijedloge za izmjene i dopune Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH.

Analizirani su problemi i preporuke za adekvatno ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Izbornom zakonu BiH. Vijeće će svoje prijedloge za izmjene Izbornog zakona BiH uputiti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH), Zajedničkoj komisiji za ljudska prava PSBiH i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Članovi Vijeća razgovarali su i o temama prve konferencije nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, koja će biti održana u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Misijom OSCE-a u BiH.

Sjednici Vijeća prisustvovali su i predsjednik Skupštine Grada Prnjavora Željko Simić te predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH prisustvovali su u Prnjavoru Festivalu nacionalnih manjina “Mala Evropa“, tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji koja promoviše djelovanje brojnih udruženja nacionalnih manjina u Prnjavoru, saopćeno je iz Sektora Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button