Novosti

Potpisani ugovori: Udruženje ‘Euro Rom’ osiguralo stipendije za učenike i studente

Ovom udruženju su odobrena tri trogodišnja projekta u vrijednosti oko 1.000.000,00 KM za implementaciju aktivnosti projekata, koje finansira Evropska Unija i Romski obrazovni fond (REF), a koji se realizuju u okviru regionalnog projekta Regionalna akcija EU za obrazovanje Roma

Udruženje Roma „Euro Rom“ Tuzla potpisalo je danas ugovore sa 67 korisnika/ca stipendija romske nacionalnosti.

Od ovih korisnika, 51 učenik/ica redovno pohađa trogodišnju ili četvorogodišnju srednju školu, a redovno su upisani u prvi, drugi, treći i četvrti razred u školskoj 2023/2024. godini na području Tuzlanskog kantona, te dobija stipendiju u okviru projekta “Podrška romskim učenicima srednjih škola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo na području Tuzlanskog kantona”, a 16 studenata/ica redovno su upisani na akreditovane fakultete/univerzitete na području cijele Bosne i Hercegovine u akademskoj 2023/2024. godini, koji dobijaju stipendiju u okviru projekta “Povećanje pristupa i učešća romskih studenata u Bosni i Hercegovini u visokom obrazovanju i prelazak na tržište rada”.

Udruženju Roma “Euro Rom” Tuzla su odobrena tri trogodišnja projekta u vrijednosti oko 1.000.000,00 KM za implementaciju aktivnosti projekata, koje finansira Evropska Unija i Romski obrazovni fond (REF), a koji se realizuju u okviru regionalnog projekta Regionalna akcija EU za obrazovanje Roma: Povećana obrazovna podrška i mogućnosti za romske učenike na Zapadnom Balkanu i Turskoj (RARE), faza II.

Za sva tri projekta potpisani su Memorandum o saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Petar je student prve godine Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, a Vanesa studentica druge godine Filozofskog fakulteta u Tuzli. Oboje dolaze iz romske populacije, a zbog predrasuda koje i njih ali sve druge Rome prate cijeli život, odlučili su pokazati da i oni mogu biti akademski građani. Za svoj trud i rad dobili su i stipendije koje će im značiti za pokrivanje troškova.

„Možemo svakako očekivati da smo ravnopravni što se vidi, ali moramo raditi na sebi. Romi trebaju da rade na sebi na usavršavanju, na obrazovanju i na ostalim granama nauka. Čitava stipendija je u iznosu od 800 eura, isplatit će se na dva dijela. Generalno ovo će mi pomoći za troškove održavanja menze, održavanja knjiga i dovoljno je za prvu ruku“, rekao je Petar Hadžović, student I godine Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

„Iznos stipendije je 800 eura, ok je ta novčana strana ali mi kroz našu stipendiju imamo i mentora i tutora i mislim da je to važniji dio nego finansijska sredstva“, rekla je Vanesa Ramić, studentica II godine Filozofskog fakulteta Tuzla.

Stipendiju od Udruženja „Euro Rom“ dobio je i  Armin iz Gračanice. Kaže, naročito će mu značiti da pokrije troškove prevoza do škole.

„Pokrit ću dosta troškova, npr za prevoz, sad će mi uskoro matura, tako će pomoći i za odievanje i za sitnice koje će biti potrebne“, rekao je Armin Osmanović, učenik Mašinske škole Gračanica.

Udruženje „Euro Rom“ ove stipendije osiguralo je kroz trogodišnji projekat koji finansira Evropska unija. Dio sredstava moći će dobiti i budući prvačići.

„Imamo sredstva s kojima ćemo podržati romske učenike koji pohađaju srednju školu na području TK kao i za sve studente Rome u BiH. Kroz ovaj program ćemo podržati i prvačiće koji će se upisati u školu ove školske godine u Tuzli i Živinicama“, istakao je Nedžad Jusić iz Udruženja „Euro Rom“.

Ovakve projekte podržava i Grad Tuzla.

„Pa mi smo od samog početka ovog projekta podržavali ovaj projekat kroz stipendiranje Roma kroz školovanje. Radimo i na tome da što više Roma uključimo i u predškolske ustanove. Mi želimo da se Romi što više uključe u sve sfere našeg društva“, rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Iz Udruženja „Euro Rom“ su naglasili da će kroz ovaj dugogodišnji projekat mlade Rome podržavati i na druge načine, te se truditi da im nakon školovanja pomognu i u pronalasku posla, prenio je RTV Slon.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button