Novosti

U Živinicama počela izgradnja dvije stambene jedinice za Rome

Objekti će biti izgrađeni po sistemu ključ u ruke, a u okviru projekta riješeni u potpunosti i imovinsko-pravni odnosi, te pribavljena cjelokupna urbanističko-građevinska dokumentacija.

U Mjesnoj zajednici Rudar, u naselju Ciljuge, počela je izgradnje dvije stambene jedinice za socijalno ugrožene romske porodice. Tim povodom, gradonačelnik Began Muhić, sa saradnicima, obišao je radove na izgradnji stambenih jedinica kako bi se uvjerio da radovi teku planiranom dinamikom.

Projekat Stambeno zbrinjavanje Roma na području Grada Živinice jedan je od projekata koji se realizuje u cilju poboljšanja statusa Roma na području Grada Živinice kroz cjelovitiji i potpuniji pristup inkluziji u društvenu zajednicu. Grad Živinice realizuje projekat Stambeno zbrinjavanje Roma na području Grada Živinice u saradnji i uz sufinansiranje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Izgradnja dva individualna stambena objekta koja se grade na području Ciljuga – Stara pruga definisana je standardima za sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i objekata u svrhu stambenog zbrinjavanja Roma u Bosni i Hercegovini, od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Objekti će biti izgrađeni po sistemu ključ u ruke, a u okviru projekta riješeni u potpunosti i imovinsko-pravni odnosi, te pribavljena cjelokupna urbanističko-građevinska dokumentacija.

Projektom je predviđena izgradnja dva individualna stambena objekta za jednu desetočlanu i jednu šestočlanu romsku porodicu. Korisnici projekta su odabrani na osnovu Javnog poziva za stambeno zbrinjavanje Roma na području Grada Živinice.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko  240.000,00 KM, od čega je Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine finansiralo 100.000,00 KM, a ostala potrebna sredstva obezbijedio je Grad Živinice.

Izvođač radova na izgradnji navedenih stambenih jedinica je živinička firma “PEPIĆ GRADNJA“,

U proteklom periodu izgrađeno je ukupno osam stambenih objekata na području naselja Ciljuge u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

„Ovo je poruka da ćemo se i u narednom periodu aktivno brinuti o najosjetljivijoj populaciji, našim nacionalnim manjinama, i rješavati probelme sa kojima se susreću Romi u Živinicama. Dakle, želimo aktivno raditi na inkluziji Roma u našoj lokalnoj zajednici“, istakao je gradonačelnik Grada Živinice Began Muhić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button