Region

Romski teatar sprema novu predstavu, premijera na proljeće u Zagrebu

Ova predstava nastavlja temu izražavanja romske kulture na savremen i duhovit način  te uspješno izjednačava probleme mladih Roma s problemima ostalih mladih osoba u Hrvatskoj.

Jedan od značajnih doprinosa kulturnoj sceni Hrvatske je Romski teatar – Teatar R.

Projekt Teatar R nastao je 2018. godine u saradnji s iDEMO Institutom za demokraciju, udruženjem Bolja Budućnost – Udruženje žena Romkinja Hrvatske te Centra za kulturu Peščenica.

Projekt je bio finansiran sredstvima ESF-a u sklopu natječaja Kultura i umjetnost mladih.

Cilj projekta bila je integracija mladih Roma u dobi od 12 do 35 godina te poticanje njihovih društvenih, komunikacijskih i umjetničkih vještina.

Polazište projekta bilo je omogućiti mladim polaznicima da sami učestvuju u procesu kreiranja pozorišnog djela, tako što su aktivno stvarali svaki segment predstave – koreografiju, scenografiju, dramski tekst, pokret i muziku.

Finalni produkt „Mi bi da se ženimo“ predstava je koja je odraz romske kulture i problema koji se javljaju među pripadnicima romske manjine. Ono što se ističe u ovom procesu rada je da manjina nije dvostruko drugotna tako što stvara prema postojećem predlošku, uputama ili principu rada, već ih se aktivira da sami kontinuirano kreiraju pozorišno djelo s obzirom na vlastito iskustvo, čineći ga tako jednako vrijednim bez obzira na njihovu marginalnu društvenu poziciju.

Predstava „Mi bi da se ženimo“ bila je medijski pokrivena i odlično prihvaćena, a glumci su pokazali izvanredne glumačke sposobnosti i želju da doprinesu savremenom društvu. Zadovoljstvo partnera i Grada Zagreba omogućilo je da se nastavi finansiranje projekta i osnuje prvi hrvatski romski teatar – Roma teatar.

Uspjeh se nastavlja s predstavama poput “Cigano de Budalak” a potom i “Plava munja” koja je čak nominirana za najbolji dramski tekst na Festivalu hrvatske pučke drame „Murski cimeri“ 2023. godine, a Ivan Stanić osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Teatar R priprema novu predstavu koja je sufinansirana od strane Evropske unije u okviru Impact4values programa.

Predstava će biti premijerno biti izvedena na proljeće u  Zagrebu a nakon toga i u drugim gradovima.

Ova predstava nastavlja temu izražavanja romske kulture na savremen i duhovit način  te uspješno izjednačava probleme mladih Roma s problemima ostalih mladih osoba u Hrvatskoj.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button