Novosti

Mijatović: Komemoracija u Potočarima je svjetlo u tami

Zajedničko muslimansko-jevrejsko obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust je svjetionik nade u vrijeme kada se podjele često čine nepremostivim

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiv

Zajedničko muslimansko-jevrejsko obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust je svjetionik nade u vrijeme kada se podjele često čine nepremostivim. Ova posvećenost njegovanju partnerstava i smislenog dijaloga snažan je dokaz snage koja leži u jedinstvu – rekla je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, podržavši zajednički muslimansko-jevrejski komemorativni događaj koji se danas održava u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima.

 – Svjedoci smo uznemirujućeg porasta akata nasilja, govora mržnje, diskriminacije i poticanja na mržnju na osnovu vjere ili uvjerenja. Džamije, sinagoge i druga vjerska mjesta, kao i privatne kuće, gađani su i vandalizirani. Širom Evrope, porast antimuslimanskih i antisemitskih incidenata podsjetnik je na mračnu prošlost i oštro upozorenje na izazove koji su pred nama – navodi Mijatović u saopćenju.

Kako naglašava, ovi akti su u suprotnosti sa osnovnim principima pluralizma, poštovanja i otvorenosti na koje smo svi vezani, a koje je podržao Evropski sud za ljudska prava.

Moramo zapamtiti našu dužnost da odlučno djelujemo protiv govora mržnje, poticanja na vjersko nasilje i diskriminacije. Naša je zajednička odgovornost da stvorimo uslove za sjećanje i obilježavanje žrtava prošlih genocida i borbu protiv svih manifestacija antisemitizma, antimuslimanske mržnje i oblika etničke ili vjerske netrpeljivosti. Komemoracija u Potočarima je svjetlo u tami za koje se nadam da će inspirisati i druge da se pridruže i dalje u ovim važnim naporima – poručila je Mijatović.

(Fena/Newipe)

Srodni artikli

Back to top button