Novosti

Krov nad glavom za šest romskih porodica u Bijeljini

U okviru ovog projekta, koji će trajati do jeseni 2025., u planu je nastavak gradnje stambenih jedinica za romske porodice.

Šest romskih porodica u Bijeljini dobilo je krov nad glavom, u okviru projekta koji provode Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, švicarski Caritas i Grad Bijeljina.

U starim trošnim kućama, bez struje i vode, u uslovima ispod svakog ljudskog dostojanstva i bez prilike za zaposlenjem veliki dio romskih porodica živi i danas. Ključevi noviizgrađenih stambenih jedinica vratili su osmijeh na lice ovim višečlanim porodicama.

“Nas je šestero, živjeli smo u kući bez krova, to se raspada. Kuća je u lošem stanju i unuitra i vana i to je kuća tuđa. I predali smo papire za stambeno zbirnjavanje pa smo konačno i mi na spisku”, priča Azem Huskić.

Indira Hidanović kaže kako ima troje djece: “Bilo je baš teško, živjeli smo u jednoj sobi, nemamo ni kupatilo, a sad sam jako sretna, ispunili su mi želju”.

Vrijednost projekta iznosi 5 miliona KM. Za komponentu stambenog zbrinjavanja Roma izdvojeno je oko pola miliona KM.

“Caritas Švicarske je učestvovao sa 200.000 KM, 200.000 KM je dao i Grad Bijeljina i 100.000 maraka Ministarstvo za ljudska prava”, ističe Daniel Bronkal, direktor Caritasa Švicarske za BiH.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović (SDS) poručio je kako će Bijeljina i dalje, u skladu sa budžetskim okvirom, podržavati ovakve projekte.

Inkluzija romske populacije u društvo i stambeno zbrinjavanje projekti su koje godinama unazad zajednički provode Caritas, resorno državno ministarstvo i Grad Bijeljina. Kroz edukaciju, inkluziju i zapošljavanje, nastoji se romskim porodicama obezbijediti i održiv opstanak na ovim prostorima.

“Meni je drago što je ovdje pokazatelj da i u budućnosti možemo ulagati ta sredstva i da ovi ljudi žive dostojanstveno. Naravno, mi smo navikli da oni žive u posebnoj zajednici i ja sam insistirao u svim zajednicama kojima dajemo sredstva – da oni budu integrisani u društvo”, kaže ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.

Veliki broj romskih porodica još nema riješeno stambeno pitanje. U okviru ovog projekta, koji će trajati do jeseni 2025., u planu je nastavak gradnje stambenih jedinica za romske porodice sa područja Bijeljine, prenijela je federalna.ba.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button