Novosti

U Srebrenici ozvaničena muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa

Na događaju koji je Memorijalni centar Srebrenica organizovao povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta istaknuto je da inicijativa definiše alate za održavanje međureligijskih kontakata, lanaca komunikacije i veza u teškim vremenima globalnog, regionalnog i/ili lokalnih sukoba, a koji uključuju muslimansku i jevrejsku zajednicu.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen Menachem Z. Rosensaft pokrenuli su danas u Srebrenici muslimansko-jevrejsku mirovnu inicijativu čiji je cilj promocija međusobnog razumijevanja i dijaloga između jevrejske i muslimanske zajednice.

Na događaju koji je Memorijalni centar Srebrenica organizovao povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta istaknuto je da inicijativa definiše alate za održavanje međureligijskih kontakata, lanaca komunikacije i veza u teškim vremenima globalnog, regionalnog i/ili lokalnih sukoba, a koji uključuju muslimansku i jevrejsku zajednicu.

Reis Kavazović je izjavio da su principi koji Jevrejima i muslimanima u svijetu mogu biti putokaz za bolju budućnost posvećenost pamćenju žrtava prošlih genocida, odbacivanje svih obika antisemitizma, islamofobije i drugih netrpeljivosti, te odlučna predanost zaštiti života i slobode izražavanja unutar okvira poštovanja na način da kao prijatelji jedni drugima možemo reći ono što nas brine, kao i naša očekivanja strahove i nade.

– I ne samo njima jer je naša današnja inicijativa za mir i pamćenje poziv svima naročito našim komšijama pravoslavcima i katolicima da nam se na ovom putu pridruže – istakao je Kavazović.

Rosensaft je podsjetio da je na današnji dan prije 70 godina Crvena armija oslobodila posljednje zatočenike – većinom Jevreje – koji su ostavljeni u nacističkom logoru Aušvic, ali da se danas u Potočarima sjećamo i hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su ubijeni od strane srpskih četnika u genocidu 1995.

– Danas treba da se obavežemo da ćemo učiniti sve u našoj moći da spriječimo užase kojih se sjećamo da se ponove ili da bar olakšamo patnje nevinih. Ne smijemo biti ravnodušni prema patnjama niti tolerisati brutalnost i okrutnost prema ljudima i djeci samo zbog njihovog identiteta – naglasio je Rosensaft.

Dodao je da moramo osuditi i odbaciti divljaštvo koje je počinio Hamas protiv Jevreja 7. oktobra 2023., te da ne smijemo biti ravnodušni prema smrti i raseljavanju koje su pretrpjeli civili Palestinci u Gazi.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci istakao je da Jevreji žive u BiH više od 450 godina jer su protjerani iz Španije zajedno s muslimanima i drugim nehrišćanima, te da su najgore vrijeme zapamtili tokom njemačko-ustaške okupacije u Drugom svjetskom ratu koju većina nije preživjela.

Potcrtao je da, iako je svijet 1945. rekao “Nikad više” genocid se nažalost ponovio u Srebrenici jer je očito da ako je historija učiteljica života, mi nismo dobri učenici.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Hamdija Fejzić poručio je da je Centar danas jedino mjesto gdje muslimani i Jevreji pružaju ruke saradnje gradeći mostove dijaloga, razumijevanja i međusobnog poštovanja. 

Izrazio je uvjerenje da ova inicijativa ima histrijski značaj za našu zemlju i cijeli svijet jer simbolizira našu zajedničku odgovornost prema budućim generacijama.

Visoki predstavnik Christian Schmidt rekao je da su nam hitno potrenbe autentične poruke mira i pomirenja, jer prečesto čujemo samo prazne riječi .

Dodao je da je ova inicjativa snažnija poruka od političkih priča, te da se nekada moramo vratiti korijenima, a to je ona ljudskost. 

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler kazao je da inicijativa predstavlja svjedočanstvo kakav uticaj imaju pojedinci koji rade za dobro i odbacuju loše, te je odao priznanje reisu Kavazoviću i Jakobu Finciju koji su odigrali ključne uloge u promociji međureligijskog dijaloga i razumijevanja u BiH.

Izrazio je nadu i očekivanje da će ta inicijativa biti još jedan element u izgradnji nade za BiH i primjer drugim zajednicama širom Evrope i svijeta.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button