Novosti

Značajan projekt za romsku kulturu: Predstavljena knjiga ‘Nina, buba, pašljo sine’

Zahvaljujući istraživanju i knjizi, kulturno naslijeđe brčanskih Roma preneseno je mlađim generacijama čime će romska tradicija nastaviti da živi na sceni i u svakodnevnom životu na ovom prostoru.

U okviru Projekta “Razvoj romske kulture u Brčko distriktu” i u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Brčansko kolo”, sinoć je predstavljena knjiga pod nazivom “Nina, buba, pašljo sine”, autorice Dragice Panić-Kašanski.

Knjiga govori o igračkom i muzičkom stvaralaštvu Roma brčanskog kraja u drugoj polovini dvadesetog vijeka, specifičnim odlikama tog stvaralaštva i načinu na koji oni to iskazuju.

Kako je istaknuto, knjiga predstavlja značajan doprinos proučavanju muzičke i igračke prakse Roma uz obimnu etnografsku građu. U knjizi su objavljeni i notni zapisi i kinetogrami muzičkih i plesnih formi koje su sami kazivači odredili kao tradicionalne.

-Podsjetili smo se na jedan veliki projekat i veliki rad koji se odvijao prije petnaestak godina i koji je rezultirao ovom etnokoreološkom knjigom ‘Nina, buba, pašljo sine’ nazvanoj po jednoj uspavanki na romskom jeziku – istakla je autorica Panić-Kašanski, doktor etnomuzikologije, prenosi Radio Brčko.

Zahvaljujući istraživanju i knjizi, prema njenim riječima, kulturno naslijeđe brčanskih Roma preneseno je mlađim generacijama čime će romska tradicija nastaviti da živi na sceni i u svakodnevnom životu na ovom prostoru.

S obzirom, kaže ona, da nije bilo nikakvih pisanih tragova o Romima zabilježena je samo tradicionalna praksa koja je postojala u tom trenutku.

Penzionisani profesor muzičke kulture iz Gračanice Hilmija Milkunić kaže da je sretan i ponosan na ovu knjigu koja puno znači za romsku kulturu i koju bi trebalo da imaju svi prosvjetni radnici i svi koji se bave ovim poslom očuvanja tradicije i kulture.

Kao kazivač u procesu sakupljanja građe učestvovao je i Avdo Aljić iz Brčkog, koji je naglasio da su svi učesnici u nastanku ove knjige dali svoj maksimum.

Predsjednik KUD “Brčansko kolo“ Hakik Nezirović je ovom prilikom rekao da je ova knjiga koja je izašla 2011. godine konačno pronašla put da se prezentuje građanima distrikta Brčko.

Prema njegovim riječima, ovo je veliki i vrlo značajan projekt za romsku kulturu i uopšte kulturu distrikta Brčko.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button