Novosti

U Brčkom info sesija posvećena zapošljavanju marginalizovanih grupa u BiH

Ideja projekta jeste da se počnu stvarati uslovi i prosperitet marginalizovanim grupama u BiH, kao i da se poveća ponuda na tržištu rada.

U sklopu realizacije projekta “EU4Employment/EUzaZapošljavanje“ koji je usmjeren ka poboljšanju socijalno-ekonomske situacije i životnih uvjeta teško zapošljivih osoba u BiH, Međunarodna organizacija rada u Brčkom је održala info sesiju i tom prilikom predstavljeni su javni pozivi koji su namijenjeni institucijama na tržištu rada koji realizuju programe za zapošljavanje mladih žena iz ruralnih područja, osoba s invaliditetom, Roma/kinja i dugoročno nezaposlenih osoba.

-Ovo je sedma info sesija i okupili smo se kako bi prezentovali jedan od ključnih narednih koraka unutar projekta, a to je grant komponenta u iznosu od 3.500.000 USD koja će biti usmjerena ka pilotiranju i testiranju praksi koje bi trebale voditi ka povećanju zapošljivosti teže zapošljivih osoba – rekao je projekt menadžer Amar Numanović.

Projekt je s realizacijom počeo u februaru 2023. godine, a finansijski je podržan je od Evropske unije i Švedske.

Kako je rekao Numanović, ideja projekta jeste da se počnu stvarati uslovi i prosperitet marginalizovanim grupama u BiH, kao i da se poveća ponuda na tržištu rada.

Zbog nedostatka radnog iskustva mlađim osobama je sve teže pronaći posao zbog čega su u ovaj projekt uključene i lokalne institucije čime se želi zaustaviti sve češći odlazak radno sposobnog stanovništva iz BiH.

-Mi smo inspirisani praksama u drugim zemljama i nastojimo to prenijeti u BiH, ali moramo biti svjesni institucionalnog okvira i samog tržišta rada zbog čega smo u projektu osigurali učešće zavoda za zapošljavanje Švedske i Francuske koji će podržati lokalne institucije tržišta rada – istakao je Numanović.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button