Novosti

U Brčkom pet manifestacija za promociju romske kulture

Romska kultura i tradicija ponovo će se naći pred brčanskom publikom, a ovo je ujedno prilika da svi građani Distrikta upoznaju običaje i kulturu svojih sugrađana.

U okviru projekta “Razvoj romske kulture u Brčko distriktu“, Kulturno-umjetničko društvo “Brčansko kolo“ organizovat će do početka februara pet manifestacija u cilju promovisanja i unapređenja romske kulture i običaja – najavio je predsjednik tog društva Hakik Nezirović.

Navodi da će prve aktivnosti početi u četvrtak, 18. januara koncertom romske muzike grupe “Kal” u Domu kulture, da bi se potom 25. januara te aktivnosti nastavile književnom večeri na kojoj će biti predstavljena knjiga “Nina, buba, pašljo sine“ autora Dragice Panić-Kašanski koja govori o igračkoj i muzičkoj tradicijskoj praksi Roma brčanskog kraja u drugoj polovini prošlog vijeka.

Zadnji dan januara planirano je predavanje o položaju mladih Romkinja u Distriktu gdje će se kroz diskusiju pokušati razbiti stereotipi o položaju romske populacije i vidjeti kakav je položaj mladih Romkinja danas.

-Jedno lijepo predavanje na temu socio-ekonomskih i kulturnih prava Roma na kojem će eminentni stručnjaci iz BiH govoriti o položaju romske populacije održaće se 7. februara ove godine u Biblioteci Brčko distrikta. Takođe, dva dana kasnije doniraćemo romske knjige u vrijednosti od hiljadu KM kako bi obogatili našu Biblioteku i sa knjigama na romskom jeziku – rekao je Nezirović.

Dodaje da će se poslije pet godina romska kultura i tradicija ponovo naći pred brčanskom publikom te je pozvao sve građane Distrikta da posjete ove manifestacije kako bi upoznali običaje i kulturu svojih sugrađana.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button