Novosti

Danas je Vasilica, jedan od najznačajnih romskih praznika

U romskim porodicama, Vasilica se slavi uz puno starih običaja koji su zajednički romskom narodu, ali i uz puno lokalnih koji su specifični za pojedino područje u kome Romi žive.

Vasilica je jedan od najznačajnijih romskih tradicionalnih praznika koji se obilježava 14. januara. Praznik je usko povezan sa Romskom Novom godinom, koja se dočekuje 13. januara i traje četiri naredna dana.

U romskim porodicama, Vasilica se slavi uz puno starih običaja koji su zajednički romskom narodu, ali i uz puno lokalnih koji su specifični za pojedino područje u kome Romi žive. Te tradicije i običaji prenose se unutar romskih porodica s koljena na koljeno, ali doživljavaju i preinake ili promjene kao rezultat promjena u načinu života ljudi, njihovom blagostanju i utjecaju koji na društvo imaju mediji.

Na Vasilicu ili Vasiljevdan, obilježavaju se narodni običaji prema kojima je pažnja posvećna guski koja se kolje okrenuta prema istoku. Prema legendi, Romima koji su bježali preko vode od napada osvajača, pomogao je Bog poslavši im guske kako bi se spasili od utapanja. Zboga toga je običaj da se na današnji dan kolje živina, uglavnom guska i ćurka.

Pogača sa novčićem se lomi na trpezi  za Vasilicu 14. januara, prvog dana praznika, a prisutni su samo članovi uže porodice. Onaj ko bude našao „paricu“, vjeruje se da će biti sretan tokom cijele godine. Na sam praznik najmlađi član porodice „muško dijete“ unosi u dom badnjak, mlado hrastovo drvo i njega ostali članovi porodice daruju uz blagoslov da godina bude napredna.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button