Novosti

Počinje provedba projekta ‘Socioekonomska inkluzija u Brčko distriktu BIH’

Vrijednosti 2,7 milijuna maraka, cilj ovog projekta je u naredne tri godine povećati socijalnu inkluziju i stvoriti održive prilike za zapošljavanje građana u ovom dijelu BiH, s posebnim fokusom na marginalizirane i ranjive kategorije stanovništva.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Vlade Brčko distrikta BiH, Češke razvojne agencije i CARE Češke Republike, službeno je počela provedba projekta ”Socioekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH”.

Vrijednosti 2,7 milijuna maraka, cilj ovog projekta je u naredne tri godine povećati socijalnu inkluziju i stvoriti održive prilike za zapošljavanje građana u ovom dijelu BiH, s posebnim fokusom na marginalizirane i ranjive kategorije stanovništva, priopćeno je.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić istaknuo je da je ovo najveći grant ikad dodijeljen Distriktu za populaciju na margini društva.

– Vlada čini sve da se zakoni prilagode demokratizaciji i unaprijeđenju ljudskih prava i inkluzije tako da su institucije potpisnice Memoranduma zaista pravi partneri na putu ostvarivanja tih ciljeva. Sada je u tijeku realizacija zakona o rehabilitaciji invalida i onih s intelektualnim poteškoćama tako da će to biti kompatibilno s ovom inicijativom – istaknuo je Nišić.

Projekat financira Češka razvojna agencija kao dio razvojne suradnje Češke Republike i Bosne i Hercegovine, a provode CARE International i Jedinica za implementaciju projekata koji se financiraju iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH.

Konzul i rukovoditelj Odjela za razvojnu suradnju Veleposlanstva Češke Republike u BiH Štěpán Šantrůček objasnio je kako je BiH jedna od šest država u kojoj provode razvojne projekte.

– Nakon RS-a i FBiH, ovo je prvi projekt koji provodimo u Distriktu s fokusom na marginalizirane i zanemarene. Izuzetno mi je drago da je fokus ove razvojne suradnje podrška toj kategoriji stanovništva, što je tema kojoj mi kao država posvećujemo posebnu pažnju i posjedujemo obimno znanje i iskustvo – rekao je konzul.

Direktorica CARE Češke Republike Katarina Klamkova naglasila je da se uz financijska sredstva Češke Republike ovaj projekat financira i individualnim donacijama čeških građana.

– To pokazuje koliko smo motivirani da razmijenimo iskustva s građanima BiH i podržimo socioekonomski razvoj. Ta motivacija je djelomično uvjetovana i činjenicom da naše dvije zemlje dijele dugu povijest i slavenski jezik – objasnila je Klamkova.

Direktorica CARE International Balkans Sumka Bučan istaknula je kako je privilegija sudjelovati u jednom ovakvom projektu, koji će ostvariti održive rezultate kroz centar za podršku i usluge, ali i dati priliku inovatorima, socijalnim poduzetnicima, mladima, a pogotovo marginaliziranim grupama da nađu svoje mjesto na tržištu rada.

– Socioekonomska analiza ukazuje na to da je stopa nezaposlenosti porasla u Distriktu u odnosu na 2018. godinu, pogotovo kad su u pitanju žene. To znači da moramo posebnu pažnju, pored marginaliziranih grupa, obratiti i na zapošljavanje žena i pružanje usluga koje će im pomoći pri tome – zaključila je Bučan.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button