Novosti

Realizacija projekta „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou” pri kraju

Nedžad Jusić je ukazao na važnost obrazovanja svih Roma kako bi se izašlo iz začaranog kruga marginalizacije i isključenosti iz društva.

U Omladinskom centru Brčko distrikta BiH juče je održana radionica na temu „Edukacija o važnosti higijene u školama”. Riječ je o aktivnosti koja se realizuje u okviru projekta „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou“ kroz program ROMACTED II, koju finansira Savjet Evrope i implementira Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH (RGFBD).

Projektni koordinator Ivan Semren održao je pozdravni govor pred prisutnim gostima, među kojima su bili predstavnici izvršne vlasti na čelu s gradonačelnikom prim. dr Zijadom Nišićem, predstavnici brčanskih škola, radne grupe na projektu ROMACTED te učenici, roditelji i nastavnici.

„Ukupna vrijednost projekta je 54.500 KM, s tim da je RGFBD sufinasirao akciju u iznosu od 24.555 KM dok je ROMACTED II program obezbijedio 30.000 KM. Program je obuhvatao dvije faze. Prva faza je predstavljala aktivnu inkluziju djece romske populacije u obrazovni sistem Brčko distrikta BiH kroz opremanje učionice u Devetoj osnovnoj školi Maoča, područna škola Prutače. Druga faza predstavlja planove i mjere za prevenciju i oporavak od postkovid krize. U sklope te akcije održali smo radionicu na kojoj je dr Željka Jovičić održala edukaciju na temu važnosti higijene u školama, a nakon koje smo upriličili podjelu 220 higijenskih paketa za učenike romske populacije”, istaknuo je Semren.

Uvodni govor prije početka radionice u ime Udruženja „EuroRom” Tuzla upriličio je Nedžad Jusić, kontakt-tačka Savjeta Evrope za realizaciju programa ROMACTED II Programa na Zapadni Balkan i Tursku. On je ovom prilikom ukazao na važnost obrazovanja svih Roma kako bi se izašlo iz začaranog kruga marginalizacije i isključenosti iz društva.

Svečana ceremenonija otvaranja obnovljenje učionice u Devetoj osnovnoj školi očekuje se krajem januara naredne godine, čime će ovaj projekat dobiti svoj obris i u obrazovnom sistemu Brčko distrikta BiH za pohađanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button