Novosti

Vratimo bajku djeci: Razbijanje predrasuda i socijalnih barikada

Ovogodišnji "Dan dječije radosti" održat će se u subotu, 30. decembra na platou ispred ugostiteljskog objekta braće Petrović "Krčma BP", koji se nalazi u centru Zenice te pozivaju svu djecu na do sada neviđeni spektakl

Ovogodišnji “Dan dječije radosti” održat će se u subotu, 30. decembra na platou ispred ugostiteljskog objekta braće Petrović “Krčma BP”, koji se nalazi u centru Zenice.

Prepoznati kao humanisti, čiji društveno-koristan rad uživa povjerenje kako njihovih sugrađana, tako i brojnih prijatelja u zemlji i dijaspori, braća Ivan i Andrija Petrović osmislili su ovu manifestaciju prije deset godina, prvobitno namijenjenu djeci s posebnim potrebama te romskoj i djeci iz socijalno ugroženih skupina.

Vremenom, shvativši da ova djeca imaju potrebu, ali i pravo da se druže sa svojim vršnjacima bez ikakvih razlika među njima, odlučili su se kroz ovaj događaj okupljanjem sve djece razbijati predrasude i socijalne barikade koje ih razdvajaju.

– Svojom nezasitom pohlepom za moći odrasli su ovaj svijet pretvorili u pakao za djecu, nad čijim ognjem krvari srce svakog normalnog čovjeka, postiđenog svojom nemoći da ih spase. Oduzimajući im pravo na život te lišavajući djetinjstva surovošću svog demonski pomahnitalog uma, protjerali su ih iz bajke u kojoj zaslužuje da živi i u nju vjeruje svako dijete na svijetu, utopljeno i nahranjeno ljubavlju i pažnjom, kazali su za Oslobođenje braća Ivan i Andrija Petrović, poznati zenički ugostitelji i humanitarci.

U dilemi da li da na odlasku i ove godine prirede svoju tradicionalnu manifestaciju “Dan dječije radosti”, zbog aktuelnih masovnih mučenja i ubistava djece u Palestini, kažu kako su, ipak, odlučili da ipak nastave s projektom najvećeg okupljanja i druženja mališana svih kategorija djece u svom gradu Zenici, s ciljem ukazivanja cijelom svijetu na važnost svakog djeteta i njegove dobrobiti kao najviše vrijednosti čovječanstva.

Pod parolom “VRATIMO BAJKU DJECI” putem društvenih mreža i medija pozvali su sve privrednike i građane da svojim donacijama pomognu nabavku proizvoda prikladnih za besplatne novogodišnje paketiće u vidu sokića, grickalica, slatkiša i igračaka za djecu. I očuvane korištene igračke su također dobrodošle, jer je ljubav samo ono što se dijeli. Kao i tokom proteklih godina, braća Petrović stavili su se na raspolaganje svim kulturno-umjetničkim društvima, skupinima i pojedincima, koji imaju želju uzeti učešće u programu, da ih kontaktiraju i ponude svoje edukativno-zabavne prijedloge.

-Prizori sa prošlogodišnjeg “Dana dječije radosti”, na kojem smo podijelili preko 1000 besplatnih paketića za djecu, obišli su cijeli region i uputili novogodišnju poruku iz srca Bosne da su djeca, sloboda i mir naše najveće vrijednosti, koje ne mogu zamijeniti nikakva druga blaga. Takvu poruku ove godine moramo ponoviti najjače što možemo, kazali su Petrovići, dodajući da su im se u osmišljavanju novog zabavno-edukativnog programa opet pridružili prijatelji koji se bave radom s djecom i omladinom na polju umjetnosti, kulture i sporta, a među njima Bosansko narodno pozorište Zenica sa Dječijom, lutkarskom i omladinskom scenom, Plesni klub “Iskre”, KUD Plamen, Gorska služba spašavanja – Stanica Zenica, Interventna spasilačka služba Zenica, kao i niz iznenađenja koja braća Petrović za sada kriju.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button