Novosti

Premijera “Karmen – jedna tragedija” u NP RS: Prva romska operska heroina

'Karmen' je jedna od deset najpopularnijih opera na svijetu i neizbježan repertoarski izbor svake eminentne operske kuće.

Opera “Karmen – jedna tragedija” u režiji Milana Neškovića premijerno će biti izvedena 15. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), sa početkom u 20 sati.

Riječ je o jednočinki u dramskoj adaptaciji Pitera Bruka iz osamdesetih godina prošlog vijeka, a u izvođenju Simfonijskog orkestra Republike Srpske, pod dirigentskom palicom Stefana Zekića.

“U ulozi Karmen je Sofija Petrović – mecosopran, Don Žozea Marko Živković – tenor, Mikaelu igra Milica Damjanac – sopran, a Eskamilja Vuk Zekić – bariton. Uz gostujuće soliste, podjelu će upotpuniti glumci nacionalnog teatra RS-a Rok Radiša, Vladimir Đorđević i Goran Jokić”, saopšteno je iz NP RS.

“Karmen” je svjetski poznata opera francuskog kompozitora Žorža Bizea, koja je premijerno izvedena 3. marta 1875. godine u Parizu, a bazirana na istoimenoj noveli Prospera Merimea.

“Bez obzira na nevjerovatan neuspjeh prvog izvođenja, ‘Karmen’ je jedna od deset najpopularnijih opera na svijetu i neizbježan repertoarski izbor svake eminentne operske kuće”, pojašnjeno je u saopštenju.

Radnja se odvija u Španiji, za vrijeme koride, i opisuje strastvenu ljubav, ljubomoru, inat, ljutnju, a glavni lik je Karmen, mlada djevojka oko koje se radnja odvija.

“Dramska radnja usljed ove Brukove dramaturške intervencije postaje gušća, intenzivnija i konkretnija. Usljed fokusiranja na motiv tragične ljubavi iz muzičko-dramske građe prirodno dolazi i do redukcije likova i muzičkih numera”, rekao je Stefan Zekić, dirigent.

On dodaje da bez naglašavanja živopisne sredine u kojoj se originalna radnja zbiva “pročišćena” “Karmen” se oslanja na konkretne odnose između likova i jasnije mapira problem stradanja jedne žene romskog porijekla.

“Karmen, prva operska romska heroina, ne priča samo priču o velikoj ljubavi i tragediji, već, prije svega, govori o slobodi bivstvovanja, djelovanja i, naposljetku, o slobodi prava na izbor i slobodnu ljubav”, zaključio je Zekić.

Scenografiju potpisuje Andreja Rondović, kostimografiju Jelena Vidović, stručni konsultant za francuski jezik je Daniela Đukić, a organizator Dejan Andrić.

Reprizno izvođenje je na repertoaru 16. decembra u 20 sati.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button