Novosti

Filmom ‘Samo kad se smijem’ započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

Projekcije počinju u 18 sati, a nakon njih slijede razgovor i panel. Besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u kinu Meeting Point u Sarajevu od 12. do 14. decembra bit će održan program “Dani ljudskih prava”. Program je sinoć otvoren projekcijom filma “Samo kad se smijem” Vanje Juranić koji tematizira porodično nasilje.

Program se održava u organizaciji Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sarajevo Film Festivala. 

Film “Samo kad se smijem” inspirisan je slučajem Ane Magaš, žene koja je trpjela sustavno maltretiranje svoga supruga, a onda ga u samoobrani, dok ju je gušio za vrat, ubola nožem i ubila. Magaš je osuđena na osam godina zatvora, oduzet joj je sin. U međuvremenu je izašla iz zatvora nakon što ju je pomilovao bivši predsjednik Stjepan Mesić, a njezin slučaj poslužio je kao inspiracija za film “Samo kad se smijem”, ali ovo nije priča o Ani Magaš, nego o svim žrtvama porodičnog nasilja.

Rediteljka Vanja Juranić, govoreći o ženskim pravima u okviru ljudskih prava, kazala je da živimo u jednom muškom patrijarhalnom društvu, muškoj kulturi.

– Puno je više stvari podređeno muškarcima, nego ženama. Ženama se i sudi iz pozicije muških i često se okrivljuje žene da su provocirale, te zašto su u nasilnom odnosu. Nikad se ne pita nasilnika zašto je on posegnuo za silom, zašto je on nešto napravio. Na žalost takvo ponašanje je u većini društava normalno. Iz te perspektive mislim da je vrlo bitno da se borimo za ženska prava, jer mi žene često i ne znamo koja su naša prava. Gdje je ta granica između  nasilja i nenasilja, i tu ne mislim samo na fizičko nasilje, nego i verbalno, ekonomsko – kazala je rediteljka filma “Samo kad se smijem”.

Juranić je istakla da se dugo nije na pravi način bavilo pitanjem ženskih prava na adekvatan način, što se promijenilo zahvaljujući između ostalog i feminizmu.

Govoreći o filmu, Juranić je navela da je tu prikazan svijet u kojem živimo. Istaknula je da je slučaj Magaš bio eksponiran u medijima te da ju je, kad je pročitala presudu, to iziritiralo, naljutilo.

– Bilo je emocija, od ljutnje do suosjećanja sa žrtvama. Mislim da je to normalno. Svaki put kad radimo film sa teškom temom te emocije su prisutne – podvukla je Juranić.

Ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Henk van den Dool podsjetio je da se u decembru obilježava Dan ljudskih prava, navodeći da je nekoliko međunarodnih organizacija počelo obilježavanje tog dana. On je naveo da je Ambasada Nizozemske sa nekoliko parterskih organizacija i ambasadom Švicarske organizovala prikazivanje tri filma.

On smatra da je film “Samo kad se smijem” Vanje Juranić dosta aktuelan.

– Pokriva jednu aktuelnu temu, a to je tema nasilja u porodici, konkretno rodno zasnovanog  nasilja. Mislim da smo pogodili šta je aktuelno i šta zanima publiku u Sarajevu – kazao jer ambasador Henk van den Dool, osvrnuvši se na punu salu kina Meeting Point.

Film “Samo kad se smijem” govori o Tini koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane zarađuje. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

U filmu glume Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Aneta Grabovac, Nadine Mičić, Ivan Čuić, Iva Jerković. Scenarij potpisuju Vanja Juranić i Elma Tataragić.

Narednih dana publika će moći pogledati filmove “Flašaroši” Nemanje Vojinovića i “Mame medvjedice” Dareshe Kyi.

Projekcije počinju u 18 sati, a nakon njih slijede razgovor i panel. Besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button