Novosti

Međunarodni dan ljudskih prava: Ona su univerzalna, nedjeljiva, neotuđiva i međusobno povezana

Nastavljena su kršenja ljudskih prava povratnika, Roma, osoba sa invaliditetom, žrtava nasilja, a u posljednje vrijeme posebno je izraženo kršenje ljudskih prava novinara koji su izloženi široko rasprostranjenoj, pa čak i sistemskoj diskriminaciji.

Međunarodni je dan ljudskih prava. Na današnji dan 1948. godine potpisana je Opća deklaracija o ljudskim pravima kojom je prvi put u historiji čovječanstva priznato neotuđivo pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez obzira na rasu, boju, religiju, spol, jezik, politička ili druga uvjerenja, nacionalno ili društveno porijeklo, imovinski ili bilo koji drugi status.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prilika je ovo da se podsjetimo na to da su ljudska prava univerzalna, nedjeljiva, neotuđiva i međusobno povezana. Promicanje i zaštita ljudskih prava ključni su za očuvanje ljudskog dostojanstva, a njihovo istinsko poštovanje i ostvarivanje ujedno su neophodni za mir, demokraciju i održivi razvoj.

Ističe se da Bosna i Hercegovina kao demokratska država, koja počiva na vladavini prava i koja teži ka Evropskoj uniji i njenim vrijednostima, mora početi poduzimati konkretne mjere na unapređenju i zaštiti ljudskih prava. Iako je prihvatila veliki broj međunarodnih dokumenata i preuzela niz obaveza iz oblasti zaštite ljudskih prava, praksa pokazuje da se niz međunarodnih obaveza ne izvršava, a posebno se ističu presude Evropskog suda za ljudska prava, nedonošenje zakona o pravima žrtava torture, sporost u procesu traženja nestalih osoba.

Nastavljena su kršenja ljudskih prava povratnika, Roma, osoba sa invaliditetom, žrtava nasilja, a u posljednje vrijeme posebno je izraženo kršenje ljudskih prava novinara koji su izloženi široko rasprostranjenoj, pa čak i sistemskoj diskriminaciji, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH preuzelo je aktivnu ulogu u promociji i zaštiti ljudskih prava. U 2023. godini, zahvaljujući naporima Ministarstva usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, čime je uspostavljen preventivni mehanizam za spriječavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka i kazni.

Uspostavljena je nagrada “Denis Mrnjavac” za promociju tolerancije i nenasilja, poduzete su aktivnosti na donošenju strateškog dokumenta iz oblasti diskriminacije i promocije ljudskih prava, poboljšan je proces prikupljanja podataka o pojavama diskriminacije, uspostavljeno je Vijeće za osoba sa invaliditetom Bosne i Hercegovine, usvojen dokument Mapiranje odgovora na govor mržnje u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Komiteta za eliminaciju rasne diskriminacije (ECRI) Vijeća Europe posjetili su Bosnu i Hercegovinu u maju i pozdravili korake koje BiH kontinuirano preduzima u cilju promocije i jačanja stepena zaštite ljudskih prava.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button