Novosti

Udruženje ‘Bajka’ – Decembar u znaku Susreta uz čarobni svijet romskih bajki

Kao dio projekta, svakog četvrtka u periodu od 7. do 28. decembra u Mjesnoj zajednici Crni vrh - Gorica s početkom u 17.30, bit će održavano ‘Vuneno pozorištance’ uz romske priče i slikovnicu ‘Karankoči-Koči’.

Udruženje za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije “Bajka” najavilo je za 19. decembar u Sarajevu Smotru romskih bajki, kao centralni događaj Projekta ‘Susreti uz čarobni svijet romskih bajki’. 

Ta manifesticija bit će održana u JU Centar kulture i mladih Općine Centar, a obuhvatit će promociju slikovnice ‘Karankoči-Koči’ Hedine Tahirović – Sijerčić, lutkarsku predstavu ‘Vunenog pozorištanca’ Karankoči-Koči uz radionicu za pravljenje lutaka od filca, te predstavu pripovjedačkog teatra sa Tatjanom Šojić i Marinom Đorđević.

Slikovnica je dvojezična, na bosanskom i romskom jeziku. Jedanaest ilustracija za tu slikovnicu pokonila je, dr Hedini Tahirović-Sijerčić, Doris Greven.

Na promociji slikovnice i pripovjedačkoj predstavi, u JU Centar kulture i mladih Općine Centar, učestvovat će Tatjana Šojić, Hedina Tahirović – Sijerčić i Dalibor Tanić koji će priče pročitati i na romskom jeziku i na taj način približiti romski jezik publici. Uz Tatjanu, pripovjedat će i Marina Đorđević uz muzički uvod Ane Pokrklić, flauta i Belme Tuzović-Mujkić, gitara.

– Svjedoci smo kako polako nestaju iz kolektivne svijesti izvorne narodne bajke. To se posebno odnosi na narodne bajke Roma, nepoznate široj publici a i Romi su nedovoljno informisani o romskom kulturnom naslijeđu – navode, u najavi tog događaja, iz Udruženja “Bajka”.  

Kako je naglasila Tahirović – Sijerčić, ranije ove godine, romske priče se ne razlikuju mnogo od bh. priča ‘jer mi smo dio ovog prostora’.

– Jedina razlika je što mi imamo još jedan dodatni jezik, koji nažalost izumire na ovim prostorima jer se ne brine o tome – naglasila je. Tu slikovnicu tad je najavila kao priliku da se nauči ili obnovi znanje romskog jezika.

Projekt ‘Susreti uz čarobni svijet romskih bajki’ bazira se na bajkama i pričama koje je napisala Hedina Tahirović – Sijerčić, inspirisana tradicionalnim romskim pričama. Cilj je da ponudi inkluzivne kulturne sadržaje kojima će se promovisati romsko kulturno naslijeđe, ali i odgajati nova publika za pripovjedački teatar i teatar uopšte.

Kao dio tog projekta, svakog četvrtka u periodu od 7. do 28. decembra u Mjesnoj zajednici Crni vrh – Gorica s početkom u 17.30, bit će održavano ‘Vuneno pozorištance’ uz romske priče i slikovnicu ‘Karankoči-Koči’. Taj program je namijenjen porodicama sa djecom predškolskog uzrasta. Program pod nazivom ‘Putujuća bajka’ bit će upriličen tokom decembra za učenike i nastavnike u osnovnim školama ‘Hasan Kikić’, ‘Vladislav Skarić’ i ‘Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak’.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button