Region

“Nova generacija” romske dece pesmom šalje poruku o važnosti obrazovanja

Pesma „Nova generacija“je nastala na umetničkim radionicama GRUBB-a. Njeni autori su mladi Romi su koji jedinstvenim zvukom spojili urbane bitove i tradicionalnu romsku muziku.

Tekst: M.Milojević

“Ne brini se mama evo čitam pišem, rodila si dete koje uništiće kliše. Mi smo nova generacija, ne fali edukacija. Mi smo ti, mi idemo u školu. Mi možda jesmo mali, smo mnogo jaki. Srušićemo kliše!“

Pesma „Nova generacija“je nastala na umetničkim radionicama GRUBB-a. Njeni autori su mladi Romi su koji jedinstvenim zvukom spojili urbane bitove i tradicionalnu romsku muziku.

“Želja nam je da zajedno sa vama podsetimo javnost da je pravo na obrazovanje i nediskriminaciju jedno od osnovnih dečjih prava priznato Konvencijom o pravima deteta. Pozivamo vas da zajedno sa nama, ovom pesmom, obeležimo Svetski dan deteta, dan koji proslavlja čitav svet,” poručili su iz Grubb Fondacije.

Spot je sniman u niškoj školi “Vuk Karadžić”, koju inače pohađa više od 95 odsto romskih učenika.

“Skrenimo pažnju javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju. Podržite naše mlade polaznike i njihove talente deljenjem ovog linka i promocijom na vašim portalima, webstranicama i društvenim mrežama,” apeluju iz Grubba.

Angažovanu poruku kroz pesmu Grubb fondacije Prava prokomentarisala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

“Prava svakog deteta moraju da se štite u svakoj prilici, uvek i bez izuzetka, jer je zadatak najšire zajednice, ali i svakog pojedinca u društvu da obezbedi zdravu i bezbednu budućnost dece, bez diskriminacije,” izjavila je Brankica Janković.

Kako je saopšteno iz kancelarije Poverenice, Janković je povodom Svetskog dana deteta navela da nepružanje adekvatne usluge ličnog pratioca ili pedagoškog asistenta ugrožava pravo deteta na obrazovanje.

“Iako je sistem inkluzivnog obrazovanja unapređen, željeno stanje nije na adekvatnom nivou u lokalnim samoupravama koje su obavezne da obezbede ovu uslugu svakom detetu kod kojeg postoji potreba za dodatnom podrškom,” rekla je Janković.

Dodala je da podrška ličnog pratioca nije usluga na koju dete može da čeka, jer propusti u obezbeđivanju te podrške mogu da otežaju deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju napredovanje u školovanju i osamostaljivanju.

Svetski dan deteta GRUBB fondacija obeležila je premijerom pesme „Nova generacija“, kojom skreće pažnju na probleme sa kojima se suočavaju deca u romskim zajednicama.

GRUBB fondacija već nekoliko godina svojim centrima u Beogradu i Nišu organizuje brojne radionice za edukative i umetničke programe i kroz njih podstiče redovno školovanje oko 500 uglavnom romske dece
mlađe od 18 godina.

Iz njihovih muzičkih radionica nastao je i sada već priznat i regionalno društveno angažovan prvi ženski romski bend na ovim prostorima Pretty loud.

GRUBB-ov inovativni metod osvojio je prvu nagradu EU za integraciju Roma u Srbiji.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button