Novosti

Svjetski je dan romskog jezika, njegovo očuvanje je od izuzetne važnosti

Svjetski dan romskog jezika slavi se u znak sjećanja na Prvi kongres Roma koji je održan 1971. godine u Londonu.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se 5. novembra. Ovaj datum ustanovljen je odlukom UNESCO-a i obilježava se od 2015. godine u svim zemljama u kojima žive Romi.

Svjetski dan romskog jezika slavi se u znak sjećanja na Prvi kongres Roma koji je održan 1971. godine u Londonu. Činjenica da je romski jezik nestandardiziran i da njegova dijalektalna razmrvljenost onemogućava viši nivo socio-lingvističke integracije i povezanosti romskih zajednica, govori o njegovoj ugroženosti. Standardizacijom romskog jezika direktno se utiče na kvalitet obrazovanja Roma na maternjem jeziku, ali i na ostvarivanje prava romske nacionalne manjine na služenje vlastitim jezikom ne samo u obrazovanju, nego i u svim vidovima komunikacije i očuvanja nacionalnog identiteta.

Udruženje “Kulturni centar Roma” Tuzla je u saradnji sa Udruženjem Roma “Euro Rom” organizovao manifestaciju obilježavanja ovog dana. Romski jezik od naredne godine bit će dio fakultativne nastave u školama u Tuzlanskom kantonu. Ovaj kanton ovim je postao prvi u Bosni i Hercegovini koji sistemski doprinosi stvaranju obrazovne sredine bez diskriminacije i očuvanju prava nacionalnih manjina.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić su ovim povodom saopćili kako je romski jezik važan dio našeg kulturnog mozaika, te da je njegovo očuvanje od izuzetne važnosti za kulturnu raznolikost i bogatstvo naše zajednice.

„5. novembar – Svjetski dan romskog jezika je dan posvećen promociji i očuvanju romskog jezika, te pružanju podrške boljoj, kvalitetnoj integraciji Roma u društvu i prepoznavanju njihove bogate i raznolike kulture i tradicije. Ovaj dan nas podsjeća na važnost razumijevanja i poštovanja različitih jezika i kultura koje obogaćuju našu zajednicu. Želimo podržati nastojanja romske zajednice u očuvanju i promociji jezika, kako bismo zajedno gradili bolju i inkluzivniju budućnost. 5. novembar je i prilika da bolje upoznamo romsku kulturu i jezik, i da zajedno radimo na izgradnji tolerancije i razumjevanja među svim našim sugrađanima“, kazali su u zajedničkom saopćenju.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button