Region

U Hrvatskoj i dalje postoje “romski razredi” uprkos presudi Suda u Strasbourgu

Veljko Kajtazi, poslanik iz reda manjina, pitao je ove sedmice na sjednici Hrvatskog sabora zašto u Hrvatskoj postoji segregacija romske dece koja su odvojena u posebne razrede.

U Hrvatskoj i dalje postoje „čisti romski razredi“ u školama – odnosno razredi koje pohađaju isključivo romska djeca – uprkos presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Naime, Veljko Kajtazi, poslanik iz reda manjina, pitao je ove sedmice na sjednici Hrvatskog sabora zašto u Hrvatskoj postoji segregacija romske dece koja su odvojena u posebne razrede.

Ministar obrazovanja Radovan Fuhs priznao je da postoje “čisti romski razredi”, najviše u Međimurskoj županiji.

Ministar je kazao da se to događa jer je većina učenika u blizini pojedinih škola romske nacionalnosti.

No, postavlja se pitanje da li je ovakav odgovor dovoljan, ako se uzme u obzir presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je još 2010. godine odlučio da su čisti romski razredi u mjestima Macincu, Podturnu i Orehovici u Hrvatskoj diskriminacija.

Pojasnimo, riječ o naseljima koja su većinski romska, pa i većina djece u tim školama pripada romskoj nacionalnoj manjini.

Stoga su škole imale praksu da svu „neromsku“ djecu grupišu u jedan razred, što je vodilo ka tome da ostali razredi budu isključivo sastavljeni od romske djece.

Obrazloženje je bilo da roditelji neromske djece nisu željeli da im djeca idu u razred koji je većinski romski.

Takvu skandaloznu praksu je Sud svojom presudom, kako se vjerovalo, obustavio. Izjava ministra od ove sedmice ipak pokazuje da ona još uvijek postoji uprkos tome što je dokazano i presuđeno da se radi o diskriminaciji. 

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button