Novosti

Nova presuda Evropskog suda za ljudska prava: Euforija bez pokrića

Dok mnogi pozdravljaju novu presudu, drugi upozoravaju da će ona još više otežati provođenje presude Sejdić-Finci

Evropski sud za ljudska prava donio je odluku po apelaciji Slavena Kovačevića. U ovoj presudi je navedeno da cijela BiH mora biti jedna izborna jedinica, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i državnog Doma naroda. Trenutno postoje dvije izborne jedinice, odnosno jedan član Predsjedništva i jedna trećina Doma naroda BiH se bira iz RS-a a dva člana Predsjedništva i dvije trećine Doma naroda iz FBiH.

Podsjetimo da ranija presuda ovog suda u predmetu Sejdić-Finci, koja se tiče prava nacionalnih manjina, nikada nije provedena.

Dok mnogi pozdravljaju novu presudu, drugi upozoravaju da će ona još više otežati provođenje presude Sejdić-Finci.

Apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava i predsjednik Udruženja Roma Kali Sara-Romski informativni centar, Dervo Sejdić, kazao je za Newipe da ga je vijest o novoj presudi Suda u Strazburu u predmetu Slaven Kovačević vaoma obradovala, te je čestitao na izvojevanoj pobjedi, ali je dodao da je, po njegovom mišljenju, to zapravo pirova pobjeda.

„Presuda još nije objavljena javno i zvanično, mada se najavljuje sutra ili prekosutra, a u BiH imamo s jedne strane euforiju koja ide do usijanja u smislu pobjede nad fašizmom, u smislu podjele na etničke i svake druge principe, međutim, koliko sam sretan toliko i nisam. 14 godina se razgovara o predmetu Sejdić-Finci, a poslije toga i svim ostalim predmetima koji su bili stavljeni na sto pred političare. I taman kad se osjetio u zraku neki napredak, dolazi ova presuda koja je zapravo po mom ličnom mišljenju ulje na vatru. Nisam protiv donijete presude, čak štaviše, moja ideja i ideal je država BiH jedna jedina, sa jednom izbornom jedinicom i jednim predsjednikom. Međutim, realna situacija za tu moju idealnu BiH sigurno nije, i ko zna kad će vrijeme doći da država BiH takva i postane. Kažem, nisam optimista nakon donošenja ove nove presude jer i ono malo tračka nade što je postojalo da bi presuda Sejdić-Finci pa i neke druge u tom kontekstu mogle biti provedene, sada više nema“, kazao je Sejdić.

Kako je pojasnio, nema je iz razloga što stajališta politike RS, politike HDZ-a i okupljenih stranaka oko HDZ-a nikada nisu dovoljno snažno željele da se ove presude provedu, jer je HDZ sa svojim partnerima nametnuo legitimno predstavljanje, dok je sa druge strane to politika RS-a u dobroj mjeri podržavala.

„Naravno, ne treba izbjeći ni razmišljanja unutra bošnjačkog kontingenta i političke elite Bošnjaka jer i oni imaju dvostruke aršine, u smislu da se na području države BiH zagovara jedan čovjek-jedan glas i taj princip po njima je neprihvatljiv na području Mostara i sl. Dakle, nedosljedna politika kod politike Bošnjaka. Naravno, ne generalizujem niti jednu politiku, niti Bošnjaka, niti Hrvata, niti sa područja RS-a, ali su mahom vezane za tri nacionalne etničke političke partije, HDZ, SNSD, nekad SDS i SDA, nekad Stranka za BiH itd. Nisam optimista, a to se evo pokazuje i jutrošnjim reakcijama političara iz RS-a, poput Miličevića predsjednika SDS-a, poput Nešića predsjednika DNS-a, i poput Viškovića Premijera Vlade RS-a. Naravno tu su i izjave Čovića da će oni kao HDZ sa svojim partnerima još više zagovarati legitimno predstavljanje, dakle bojim se da ulazimo u jednu vrlo komplikovanu situaciju, komplikovaniju nego što smo ikad imali“, upozorio je Sejdić.

Također je istakao da će svi pozitivni pomaci pasti u vodu.

„Ono što me još jako rastužuje je da u zadnjih par mjeseci u BiH, ma kako ružno izgledalo političko okruženje, čini se bilo nekih naznaka i nade kroz funkcionisanje Trojke da bi moglo doći do napretka ka EU. Sad, bojim se da i to sve pozitivnog, ako se desilo, će pasti u vodu jer će se politika kojoj to najviše odgovara isključivo baviti ovim predmetom. Idu nam lokalni izbori ali to neće prestati ni do općih izbora i ne znam koliko još ciklusa, tako da će socijalno-ekonomska politika i svaka druga razvojna ostati u zapećku i gurnuta u stranu. Za očekivati je, a volio bih da griješim, blokade i nerad parlamenta, institucija, jer će se politike sukobljavati oko najnovije informacije. Već je počelo a presuda nije još javno objavljena, tako da ćemo u narednom periodu, po mom ličnom mišljenju i iskustvu od donošenja presude Sejdić-Finci, imati mnogo komplikovaniju političku, ekonomsku, socijalnu i svaku drugu priču u BiH. Nisam više optimista po bilo kojem osnovu da bi moglo doći do provedme moje i svih ostalih presuda“, zaključio je Sejdić.

Drugi apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, Jakob Finci, za Newipe je kazao da je bilo očekivano da će Sud za ljudska prava u Strazburu podržati i potvrditi apelaciju Slavena Kovačevića.

„Međutim, znajući političku situaciju u BiH, naše interne odnose, bojim se da će primjena ove odluke čekati puno godina, nešto slično kao što se i presuda Sejdić i Finci protiv BiH čeka 14 godina, i još nismo ni korak makli u tom pravcu. Isto tako je i sa ovom presudom koja je donesena, jer jednostavno za našu zemlju nisu sazreli uslovi da se riješimo svojih internih etničkih problema i etničkih podjela, tako da, lijepo će na papiru zvučati da imamo presudu, ali će ružno zvučati da je godinama nismo izvršili“, kazao nam je Finci.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button