Novosti

Međunarodni dan mladih obilježen u Sarajevu: Prihvatimo inkluzivnost

Cilj projekta je promovirati društvenu koheziju, smanjiti predrasude i diskriminaciju te potaknuti dijalog i pomirenje među mladima iz sedam gradova: Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Brčkog, Bosanskog Petrovca i Bijeljine.

Međunarodni dan mladih 2023. obilježen je juče na živopisnom i inkluzivnom Zajedničkom festivalu održanom u Parku „Safet Zajko“ u Sarajevu u okviru projekta Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) „Zbližimo se“, saopćeno je iz tog fonda.

Cilj je promovirati društvenu koheziju, smanjiti predrasude i diskriminaciju te potaknuti dijalog i pomirenje među mladima iz sedam gradova: Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Brčkog, Bosanskog Petrovca i Bijeljine.

Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald naglasila je važnost mladih u našem društvu.

– Danas, kada obilježavamo Međunarodni dan mladih, želim da slavimo odlučnost, ideje i liderstvo mladih u Bosni i Hercegovini. Kao što je naglasio generalni sekretar UN-a António Guterres, čovječanstvo ovisi o bezgraničnoj energiji, idejama i doprinosu mladih svugdje u svijetu. Danas i svaki dan stojimo uz mlade u oblikovanju pravednog, inkluzivnog i održivog svijeta za ljude i planetu. Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini predane su značajnoj zastupljenosti mladih, posebno onih koji su često izostavljeni – mladi s invaliditetom, mladi izbjeglice i migranti koji traže novi početak i mladi  iz LGBTIQ+ zajednice koji se zalažu za ravnopravnost. Ovaj događaj jedan je od mnogih koje organiziramo povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih i čast mi je biti ovdje s mladima iz cijele Bosne i Hercegovine koji su nam se danas pridružili – rekla je Macdonald.

Na Međunarodni dan mladih, Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk naglasio je svoju podršku i odgovornost prema ovoj populaciji.

– Meni će, kao najmlađem premijeru KS, biti u stalnom interesu pitanje mladih u KS, na način da ću ulagati maksimalne napore da se ostvari bolji i kvalitetniji ambijent za mlade kroz strategiju za mlade, stanogradnju, bolju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i kulturne sadržaje, što je mnogo lakše ostvariti kada imate partnere kao što su UNFPA i Ambasada Italije u BiH – njegove su riječi.

Ministar nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Pavle Krstić također naglašava da njegov tim radi sve kako bi svaka mlada osoba ispunila vlastiti  potencijal.

Među istaknutim događajima na festivalu su međuopćinsko takmičenje u košarci ekipa iz cijele BiH, prijateljska nogometna utakmica, muzika, kulinarski kviz i još mnogo toga.

– Ovaj festival dokaz je moći mladih da pokrenu pozitivne promjene u svojim zajednicama. Prihvatimo inkluzivnost i prepoznajmo značaj ove proslave za promoviranje jedinstva, dijaloga i međusobnog razumijevanja – rekao je zamjenik ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini Matteo Evangelista u pozdravnom govoru.

Zajednički festival Italije i Bosne i Hercegovine nastavit će održavanje širom zemlje u cilju promoviranja mira i jedinstva.

Projekat „Zbližimo se: Razmjene mladih u podijeljenim zajednicama koje teže interkulturalnom dijalogu i inkluziji“ provodi UNFPA uz finansijsku podršku Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva vanjskih poslova Italije. Cilj projekta je pomoći mladima da prevladaju podjele u zajednicama imajući u vidu nasljeđe boli i trauma iz rata u Bosni i Hercegovini.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button