Novosti

Veliki broj građana Sarajeva na protestima protiv nasilja nad ženama

Femicid se treba definisati kao posebno krivično djelo. Pravni akti BiH moraju prepoznavati i jasno definisati femicid, kojem se treba pristupati kao posebnom obliku ubistva, kazala je gradonačelnica Karić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u toku današnjih protesta u Sarajevu, održanih zbog trostrukog ubojstva u Gradačcu, objavila je 16 zahtjeva koji će ispred Grada Sarajeva biti upućeni nadležnim institucijama vlasti. 

Kako je kazala, Grad Sarajevo zahtijeva hitno utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija, kao i adekvatno sankcionisanje u smislu eventualno utvrđenih propusta i krivične odgovornosti navedenih osoba, te izvještavanje javnosti o poduzetim radnjama i postignutim rezultatima.

Poziva nadležne subjekte da povećaju kapacitete sigurnih kuća za žrtve nasilja/korisnika sigurnih kuća i izgrade nove tamo gdje ih nema. U sigurnim kućama pored fizičke zaštite potrebno je osigurati psihološku podršku, pravnu pomoć, zbrinjavanje obrazovnog procesa djeteta. Karić ističe da Gradačac nema sigurnu kuću.

– Institucionalna podrška kroz sistem socijalne zaštite. Pružanje adekvatne zaštite i podrške žrtvama nasilja nad ženama. Sistem zaštite žrtava mora biti uvezan sa nadležnim organima. Istovremeno tražimo od zakonodavnih organa da promptno donesu propise kojim će se efikasno kontrolisati objave sadržaja koji promoviraju ili podstiču nasilje – kazala je gradonačelnica.

Pozvala je i ohrabrila žrtve nasilja, kao i sve druge koji raspolažu informacijama o nasilju da budu odgovorni i odmah izvrše prijavljivanje nasilja kako bi se na taj način spriječila eskalacija sa tragičnim ishodima, a zatim je pozvala i nadležne vlade, ministarstva i druge relevantne subjekte da osiguraju efikasnu zaštitu žrtava nasilja, u smislu interventnog djelovanja po podnesenim prijavama, kao i zaštitu prijavitelja nasilja.

– Pozivamo nadležne vlade, ministarstva i druge relevantne subjekte da izvršioce teških krivičnih djela stave pod poseban efikasan i redovan nadzor policijskih organa, i to i nakon odsluženja dosuđene kazne, kao i da se zakonom definiše odgovornost policijskih službenika u slučaju propuštanja službene radnje. Pozivamo na saradnju sa policijskim organima, te nadležne da organizuju posebne treninge za policijske agencije i službenike o načinu pristupa žrtvama rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici – podvukla je Karić.

Grad Sarajevo traži drastično strožiji pristup u slučaju ponavljanja ili eskalacije nasilja, intenzivan rad na pravovremenoj procjeni rizika, te pozivanje na odgovornost i sankcionisanje policijskih službenika u slučaju neadekvatnog reagovanja na slučaj nasilja.

Kako je kazala, femicid se treba definisati kao posebno krivično djelo. Pravni akti BiH moraju prepoznavati i jasno definisati femicid, kojem se treba pristupati kao posebnom obliku ubistva (Izmjene i dopune krivičnog zakona i drugih pravnih akata).

Potrebno je integrisati prepoznavanje femicida kao posebnog zločina u sudskim praksama u BiH. Rigoroznije procesuirati slučajeva nasilja nad ženama. Pooštriti sankcije za krivična djela rodno zasnovanog nasilja, nasilja u porodici i femicida na što dugoročnije zatvorske kazne.

Karić je navela da se apeluje na obrazovne i vjerske ustanove da preuzmu svoj dio odgovornosti i posebnu pažnju posvete edukaciji mladih u smislu promocije nenasilja u porodici i zajednici, a zatim pod 12. zahtjevom pozvala nadležne organe da hitno poduzmu aktivnost u cilju proširenja zatvorskih kapaciteta, a sve u cilju da bi svi izvršioci krivičnih djela, odmah po izricanju osuđujuće zatvorske kazne, mogli stupiti na izdržavanje (nerijetko izvršioci krivičnih djela uslijed nedostatka zatvorskih kapaciteta, zatvorske kazne odsluže tek protekom određenog vremena ili ne odsluže).

Grad Sarajevo apeluje na nadležne subjekte da efikasno prate i reaguju na medijsko izvještavanje koje podstiče i promoviše nasilje i izvršioce krivičnih djela.

Također, nadležni organi trebaju istražiti i sankcionisati širenje i podržavanje nasilnog sadržaja na društvenim mrežama. Traži se reakcija i djelovanje Vijeća za štampu BiH u slučajevima neadekvatnog medijskog izvještavanja o nasilju nad ženama, koje dehumanizira žene.

– Tražimo javne kampanje prevencije rodno zasnovanog nasilja, nasilja u porodici i femicida, korektno i profesionalno medijsko izvještavanje o slučajevima nasilja nad ženama i femicida. Tražimo sprovođenje međunarodnopravnih obaveza u smislu sveobuhvatne implementacije i poduzimanja mjera iz Istanbulske konvencije i Konvencije Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici – navela je gradonačelnica.

Konstatovala je da je ovakvo stanje rezultat zanemarivanja žrtava nasilja i zapuštenosti ove problematike koja traje decenijama.

– Ovo je posljedni trenutak da se donesu adekvatne mjere. Svi oni koji su odgovorni, a tolerišu ovakvo stanje postaju saučesnici u vršenju nasilja. Glavni cilj cjelokupnog društva mora biti uspostavljanje nulte tolerancije na nasilje – zaključila je Karić.

Protestima je pristustvovao veliki broj građana Sarajeva koji je svoje nezadovoljstvo iskazao mirnom šetnjom od Katedrale do Aria centra.

Skupu su se odazvali član Predsjedništva BiH Denis Bećirević, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak i američki ambasador u BiH Michael Murphy.

Protesti se održavaju u još nekoliko gradova BiH, a vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj odlučile su da će 16. avgust biti Dan žalosti i u oba bh. entitetima.

U petak ujutro regiju je šokiralo ubojstvo žene koje je ubojica Nermin Sulejmanović prenosio uživo na Instagramu. Ubio je još dvije te ranio tri osobe. Pred policijom je na kraju počinio samoubistvo.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button