Novosti

Gender centar FBiH uputio apel nakon zločina u Gradačcu: Stop femicidu

Uzroci nasilja nad ženama povezani su s općim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, nejednakom raspodjelom moći između muškaraca i žena, rodnim stereotipima, predrasudama i nasiljem nad ženama.

Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine je saopćio da, povodom  posljednjeg slučaja višestrukog ubistva u Gradačcu, najoštrije osuđuje femicid i objavljivanje istog na društvenoj mreži.

Iz Gender centra FBiH urgiraju na predstavnike organa pravosuđa da pooštre praksu kažnjavanja za krivična djela rodno zasnovanog nasilja, nasilja u porodici i ubistava žena. Također, apeluju na institucije u sistemu zaštite da žrtvama nasilja u momentima kada odluče napustiti nasilno okruženje pruže najveću podršku i zaštitu.

Gender centar apeluje i na medije da u izvještavanju o slučajevima femicida ne pristupaju senzacionalistički i ne koriste termine kojima se umanjuje ozbiljnost zločina nad ženama.

Iz ovog centra pozivaju nadležne organe da istraže i sankcioniraju širenje i podržavanje nasilnog sadržaja na društvenim mrežama.

U saopćenju Gender centra navedeno je da smo, nažalost, svjedoci konstantnog kršenja ljudskih prava žena u vidu najekstremnijeg nasilja koje dovodi i do smrtnog ishoda, te da načini izvršenja često pokazuju veliku brutalnost i svirepost prema žrtvi.

Femicid najčešće nije incident već je posljedica dugotrajne izloženosti raznim oblicima nasilja od strane počinioca. Uzroci nasilja nad ženama povezani su s općim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, nejednakom raspodjelom moći između muškaraca i žena, rodnim stereotipima, predrasudama i nasiljem nad ženama. Prisutnost vatrenog oružja u domu jedan je od faktora koji povećava rizik od femicida.

Iz Gender centra podsjećaju da je „Analiza prakse sudova u procesuiranju femicida i pokušaja femicida u Bosni i Hercegovini”, koju je 2022. godine objavio AIRE Centar, pokazala da se više od jedne trećine pokušaja i izvršenog femicida desilo u stanu, kući ili dvorištu žrtve čime se potvrđuje da je za ženu koja trpi nasilje najopasnije mjesto upravo njen dom.

Također podsjećaju da su često djeca u vrijeme svog odrastanja izložena porodičnom nasilju i gubitku roditelja, te da je opasnost od transgeneracijske transmisije nasilja izrazito velika, zbog čega je neophodno da jedan od glavnih prioriteta bude preventivno djelovanje i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja.

Gender centar FBiH podsjeća i na obaveze BiH, nastale ratifikacijom Istanbulske konvencije, na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera radi osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, zaštitu žrtava nasilja i kažnjavanje počinitelja nasilja. Također, podsjećaju da Krivični zakon Federacije BiH propisuje teže kažnjavanje i to sa kaznama od najmanje deset godina zatvora ili dugotrajnog zatvora za kvalifikovani oblik ubistva iz mržnje čija osnova može biti i spol žrtve, kao i za najteži oblik nasilja u porodici koji rezultira smrću člana porodice kojeg je počinilac prethodno zlostavljao, saopćeno je iz Gender centra Federacije BiH, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Podsjetimo, u Gradačcu se jutros desilo ubistvo koje je prenošeno uživo na društvenoj mreži Instagram. Muškarac je u videu objavio da će ubiti svoju suprugu, što je potom i učinio. Nakon toga ubio je još dvije osobe, a tri ranio. Osumnjičeni, Nermin Sulejmanović (35) iz Gradačca, nakon što ga je policija locirala, počinio je samoubistvo.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button