Novosti

Počela Povorka ponosa: Platforma za protest svih marginaliziranih grupa

Povorka nije samo pitanje LGBTIQ+ osoba već cijelog društva, jer napad na LGBTIQ+ zajednicu danas, znači napad na bilo koju drugu zajednicu sutra.

Bh. povorka ponosa počela je danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovin, u Sarajevu, a tema ovogodišnje, četvrte po redu povorke je savezništvo.

Slogan ovogodišnje parade je “Ponosno zajedno”.

– Ovaj slogan ima višestruko značenje. Biti saveznik ili saveznica, treba i mora odražavati ponos. Kao što ga snažno nose LGBTIQ+ osobe, kojima se svakodnevno spočitava i problematizira njegovo isticanje, te se želi zamijeniti stidom, ponos mora biti centralni segment borbe. Jer ne smijemo dopustiti da iko mora osjećati stid zbog onoga što jeste – naveli su iz Bh. povorke ponosa.

Na povorku su stigle brojne poznate ličnosti, a jedan od njih je i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

On je kazao da je ponosan što su vlasti dozvolile održavanje povorke ponosa.

Među prisutnima je i poznata bh. rediteljica Jasmila Žbanić, muzičar Damir Imamović, Maja Miralem novinarka BHRT-a, sportista Tomislav Cvitanušić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglica Duška Jurišić, glumac Almir Kurt, zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović, te brojni drugi.

Član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Mirza Halilčević kazao je da želi aktuelizaciju pitanja istospolnih brakova.

– Želimo da svi koji donose odluke budu odgovorniji. Ne samo za vrijeme povorke već generalno. Trebamo svi učestovovati u stvaranju bolje atmosfere.

Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora, kazala je da mi još uvijek nismo ravnopravni.

– Postoje neke stvari koje se nisu promijenile, a to je da se zakonski izjednače sve osobe. Mi još uvijek nismo ravnopravni. Važno je da se smanji nasilje koje postoji prema tim osobama. Ono je pristuno u svim sferama, porodica, posao i slično. Bh. povorka i njen cilj jeste razbijanje predrasuda i diskriminacija koja postoji – izjavila je Huremović.

Huremović je ranije kazala da podrška zajednice raste iz godine u godinu, ali da još nije na zadovoljavajućim nivou.

– Politički narativi i u BiH, ali i svijetu, sve više naginju desno, a fašizam je u porastu, rekla je članica OO i dodala da Povorka nije samo pitanje LGBTIQ+ osoba već cijelog društva, jer napad na LGBTIQ+ zajednicu danas, znači napad na bilo koju drugu zajednicu sutra.

Također je naglasila da je fašizam problem svih nas, a da nas nasilje, nacionalizam i retrogradne politike unazađuju. Nada se da će Povorka postati platforma za protest svih marginaliziranih grupa u društvu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button