Novosti

U Strazburu potpisana Povelja evropskih političkih partija za inkluzivna društva bez rasizma

Povelja za cilj ima da se stranke potpisnice kroz svoje političko djelovanje, pored ostalog, pridržavaju sljedećih načela: odbrana osnovnih ljudskih prava i demokratskih principa i odbacivanje svih oblika rasizma i netolerancije, govora mržnje, poticanja na rasnu mržnju i uznemiravanja; zauzimanje otvorenih, čvrstih i proaktivnih stavova protiv rasizma, ksenofobije, mržnje i netolerancije po bilo kom osnovu.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović, u svojstvu predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, prisustvovao je svečanoj ceremoniji potpisivanja Povelje evropskih političkih stranaka za inkluzivna društva bez rasizma.

Povelja, koja će biti ponuđena na potpisivanje svim političkim strankama u zemljama članicama Vijeća Evrope, za cilj ima da se stranke potpisnice kroz svoje političko djelovanje, pored ostalog, pridržavaju sljedećih načela: odbrana osnovnih ljudskih prava i demokratskih principa i odbacivanje svih oblika rasizma i netolerancije, govora mržnje, poticanja na rasnu mržnju i uznemiravanja; zauzimanje otvorenih, čvrstih i proaktivnih stavova protiv rasizma, ksenofobije, mržnje i netolerancije po bilo kom osnovu.

Također, odbijanje prikazivanja, objavljivanja, distribucije ili odobravanja na bilo koji način, uključujući online, stavova koji zagovaraju, promovišu ili podstiču, u bilo kojem obliku, klevetu, mržnju ili omalovažavaju osobe na osnovu rase, boje kože, nacionalnog ili etničkog porijekla, starosti, invaliditeta, jezika, vjere ili uvjerenja, spola, rodnog identiteta, seksualne orijentacije, društvenog porijekla i drugih ličnih karakteristika ili statusa.

Jedno od načela je i odgovorno i pošteno bavljenje osjetljivim temama koje se odnose na takve grupe – izbjegavanje negativnog stereotipa i stigmatizacije te uzdržavanje od bilo kakvog oblika političkog savezništva ili saradnje na svim nivoima sa bilo kojim političkim strankama koja podstiču rasne ili etničke predrasude i rasnu mržnju.

Prije samog svečanog čina potpisivanja, Magazinović je imao susret s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Tiny Koxom koji je izrazio zadovoljstvo da je i Bosna i Hercegovina jedna od zemalja zastupljenih na promociji ovog važnog dokumenta.

U kratkom obraćanju na ceremoniji potpisivanja Povelje, Magazinović je istakao zadovoljstvo što će biti jedan od prvih zastupnika koji će potpisati Povelju, te je njeno potpisivanje nazvao testom za političke stranke.

U povodu promocije Povelje, kao dugogodišnji član “No hate” međunarodne parlamentarne mreže, Magazinović je izjavio da govor mržnje predstavlja ozbiljnu opasnost za koheziju demokratskog društva, zaštitu ljudskih prava i vladavinu prava, te djelovanje protiv korištenja govora mržnje treba biti usmjereno na zaštitu pojedinaca i grupa, te istovremeno korištenje raspoloživih mehanizama za ozbiljno sankcioniranje odgovornih.

– Ponovljam ranije istaknuti stav da trenutni zakoni u BiH mogu i trebaju biti unaprijeđeni, ali i da postojeći zakoni predstavljaju snažan alat za borbu protiv rasizma, govora mržnje, širenja etničke i vjerske netrpeljivosti, te da opravdanje za neprocesuiranje odgovornih ne postoji. Ističem odgovornost političara za stvaranje atmosfere u kojoj je govor mržnje postao svakodnevnica i smatram da potpisivanje ove Povelje Vijeća Evrope i njeno poštivanje od strane stranaka iz BiH može predstavljati vrlo važan momenat za bosanskohercegovačko društvo – kazao je Magazinović, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button