Novosti

Otvoren poziv za prijavu na “Ljetnu školu romskih prava 2023”

Evropski centar za prava Roma (ERRC) otvorio je poziv za prijavu na Ljetnu školu romskih prava. Ova Ljetna škola će se ove godine organizovati u glavnom gradu Albanije, Tirani, od 6. do 16. jula.

Desetodnevni program obuke organizovan je posebno za mlade aktiviste i studente romskog porijekla iz svih evropskih zemalja.

Ljetna škola uključuje uvod u pristup ljudskim pravima, pružajući osnovne vještine mladim Romima da postanu aktivisti za ljudska prava. Ova škola također služi kao forum za razmjenu ideja, inovacija i stručnosti za sudionike koji su u ranoj fazi svoje karijere.

Polazeći od historijskog progona, uključujući holokaust, i povezujući evropsku historiju anticiganizma s modernim kršenjima prava, kurikulum Ljetne škole fokusiran je na pristup aktivizmu koji se temelji na pravima. Sudionicima nudi priliku uroniti u teoriju i praksu ljudskih prava, prava manjina i nediskriminacije, steći praktične vještine i iskoristiti znanje i iskustvo predanih stručnjaka za ljudska prava. Ovaj intenzivni program uključuje niz društvenih aktivnosti koje će omogućiti sudionicima da se međusobno umreže i povežu sa stručnjacima, osiguravajući da program bude poučan i ugodan.

Glavni cilj Ljetne škole je uključiti i razviti novu generaciju romskih aktivista za ljudska prava za korištenje međunarodnih, regionalnih i domaćih instrumenata i mehanizama za ljudska prava za promovisanje prava Roma i borbu protiv rasizma i diskriminacije od najnižeg do državnog nivoa.

Mnogi bivši polaznici ERRC-ove Ljetne škole za prava Roma postali su stručnjaci u svom području, istraživači i profesionalni aktivisti koji rade na poboljšanju položaja Roma širom Evrope.

„Podrška mladim romskim aktivistima da brane prava svojih zajednica jedan je od najvažnijih poslova koje obavljamo u ERRC-u. Sretni smo što još jednom možemo pružiti ovu priliku i ponosni smo što podržavamo razvoj nove generacije predanih stručnjaka za ljudska prava“, navode iz ove organizacije.

Uslovi

Kandidati moraju dovoljno dobro poznavati engleski jezik kako bi mogli aktivno sudjelovati u Ljetnoj školi jer će radni jezik biti engleski.

Poželjno je da kandidati budu studenti prava, javne uprave ili društvenih nauka ili diplomirani studenti jednog od ovih područja. Takođerje moguće da se prijave aktivisti koji nisu završili ili trenutno ne pohađaju fakultet, ali imaju nekoliko godina odgovarajućeg radnog iskustva.

Posebna se važnost pridaje sudjelovanju Romkinja, kao i osoba koje se identificiraju kao LGBTIQ+ ili osoba koje pripadaju drugim grupama koje su u opasnosti od intersekcijske diskriminacije.

Rok za prijave je nedjelja, 28. maj 2023., do 23:59.

Potrebni dokumenti: Pismo namjere u kojem se objašnjava njihova motivacija za prijavu (ne više od jedne stranice), Biografija, Opis problema vezanog za ljudskih prava kojeg je sudionik svjestan i želio bi ga riješiti (ne više od dva pasusa).

Zainteresirani kandidati trebaju poslati navedene dokumente na summerschool@errc.org.

Troškove putovanja, smještaja i obroka sudionika u cijelosti pokriva ERRC.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button