Novosti

Prvomajska poruka Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u

Fena Saopćenje

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada, čestita praznik rada, prije svega svim radnicima koji i danas rade, posebno njihovim članovima, kolegama koji od releja na planinama do studija i režija, za miksetama, kamerama i mikrofonima, reporterima na terenu, tehničara u pogonima energetike i danas rade, te tehničarima i inženjerima koji osiguravaju da radio-televizijski signal stigne do svakog domaćinstva, bez obzira da li plaća pretplatu ili ne, saopćio je Upravni Odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u poručuju da uposlenici Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine rade 24 sata, za sve građane, narode, ostale, baš za sve u Bosni i Hercegovini.

– U teškim uvjetima, sa zastarjelom opremom i do 40 godina, ali sa jako niskim primanjima za današnje uvjete, najnižim toplim obrokom u državi! Uprkos rastućoj inflaciji, naše plaće, naknade i primanja ne prate rast potrošačkih cijena. Istovremeno, mi koji smo u današnje vrijeme itekako potplaćeni, većina našeg članstva, jer ima i onih koji su preplaćeni za ono što rade, svakodnevno, profesionalno, poštujući sve novinarske, etičke standarde izvještavamo o svemu što se događa u zemlji i svijetu – naveli su iz ovog Sindikata.

Istakli su da i njihovo strpljenje ima kraj, te su poručili prije svega predstavnicima menadžmenta da rade svoj posao i osiguraju plaće i naknade dostojne čovjeka za sve uposlenike koji su potplaćeni, ali i predstavnicima novoformiranih vlasti da imaju na umu rješavanje višegodišnjeg otvorenog pitanja, opstojnosti i finansijske održivosti Javnog Radiotelevizijskog sistema, koji je podsjećamo, jedan od uvjeta na evropskom putu naše zemlje.

– Gospodo, mi “kotačići”, koji proizvode program svoj posao radimo i zarađujemo svoje plaće koje nisu dovoljne za preživljavanje od prvog do prvog. Stoga vas pozivamo na odgovornost, da i vi počnete zarađivati svoje plaće koje su i po deset puta veće od najnižih plaća na BHRT-u. Poštujte dostojanstvo svakog radnika, unaprijedite uvjete rada i poboljšajte životni standard svojih uposlenika – naglasili su iz ovog Sindikata.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u pruža punu podršku svim kolegama koji će danas protestima obilježiti Međunarodni praznik rada jer ovo je dan kada treba da se uputi jasan protest i digne glas za zajedništvo i solidarnost Sindikata.

– Podrška i slobodomislećim radnicima Francuske, Velike Britanije, Španije, Njemačke koji zbog rasta cijena osnovnih životnih namirnica protestuju već nekoliko mjeseci, a nama je izgleda dobro, jer tek rijetki protestiraju, ostali i posljednju crkavicu potroše na roštiljanje… Za bolji položaj radnika u našoj zemlji, uz poruku u zajedništvu je snaga, navodi se u saopćenju Upravnog Odbora Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button