Novosti

Vijeće za štampu i online medije u BiH – Slobodni i odgovorni mediji temelj su demokratskog društva

Iz Vijeća za štampu poručuju da je "tačna, provjerena i blagovremena informacija od velike važnosti, kao i breme odgovornosti za svaku napisanu riječ, na koje su odgovorni novinari naviknuti pišući o korupciji, kriminalu, političkim i brojnim drugim malverzacijama"

Saopćenje

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini svim medijskim radnicima čestitalo je Svjetski dan slobode medija, podsjećajući javnost na izuzetno važnu ulogu medija.

Iz Vijeća za štampu poručuju da je “tačna, provjerena i blagovremena informacija od velike važnosti, kao i breme odgovornosti za svaku napisanu riječ, na koje su odgovorni novinari naviknuti pišući o korupciji, kriminalu, političkim i brojnim drugim malverzacijama”.

Danas se obilježava 30. godišnjica prvog Svjetskog dana slobode medija, koji je stvoren da podsjeti vlade na njihovu dužnost da podržavaju slobodu izražavanja. Stoga, Vijeće za štampu i online medije u BiH smatra neprihvatljivim nastojanja da se kleveta u BiH ponovo kriminalizira i izražava zabrinutost zbog kontinuiranog rasta i sve češćih tužbi za klevetu protiv novinara – ističu iz Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Dodaju da to “predstavlja korak unazad i nisu nikakve dobre namjere jer su mediji pokazali spremnost da sami naprave iskorak i da se bore za što više etičke standarde kroz primjenu Kodeksa za štampane i online medije BiH”. 

U izvještaju Reportera bez granica Bosna i Hercegovina se nalazi na 64. mjestu – za tri je pozicije skočila u odnosu na prošlogodišnji rang. “Reporteri bez granica navoda da mediji u BiH djeluju u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u izuzetno nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu. Oni se ne osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao. Postoje velike razlike u slobodi medija i kvalitetu novinarstva širom zemlje” – poručuju iz Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Zbog toga Vijeće za štampu i online medije u BiH, na ovaj Svjetski dan slobode medija, upućuje ponovo poziv svim građanima, da svojim reagiranjima na napade na novinare, na uskraćivanje informacija novinarima, kao i slanjem žalbi na netačno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, budu nosioci borbe za slobodne i odgovorne, profesionalne medije, kao temelje slobodnom demokratskom društvu i životu, saopćio je Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH. 

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button