Novosti

Promovisana knjiga „Tragovi istine“: Neprakticiranjem romskog jezika polako nestaje i romski narod

Riječ je o knjizi koja govori o najpoznatijim Romima u svijetu, a također sadrži i poeziju na romskom jeziku, uz prevod na bosanski jezik.

Tekst: Almir Agić

Promocija knjige „Tragovi istine -Traces od truth“, autora Šemse Avdića, održana je sinoć u Art kući sevdaha u Sarajevu.

Riječ je o knjizi koja govori o najpoznatijim Romima u svijetu, a također sadrži i poeziju na romskom jeziku, uz prevod na bosanski jezik. Knjiga je predstavljena pred mnogobrojnom publikom i ljubiteljima knjige.

Šemso Avdić, rodom iz Banjaluke, književnik, humanista, interpretator sevdalinki i borac za prava Roma, autor je više zbirki poezije i proze. Također, dobitnik je zlatne plakete za književnost u svijetu, koju je dobio od Svjetske organizacije Roma. Njegova prva knjiga „Zingari“ je napisana i objavljena u Italiji 1985. godine, gdje je Šemso tada i boravio. Nakon toga, slijede djela „Krvari cigansko srce“, „Cigani između prošlosti i budućnosti“, „Romi od rođenja do smrti“, „Romska sudbina lancima okovana“, te mnoga druga djela, koja su prevedena na čak 5 jezika.

Promociji knjige prisustvovala je i Hedina Tahirović – Sijerčić, književnica, prevoditeljica, i autorica mnogobrojnih knjiga o romskom jeziku, književnosti i kulturi Roma, koja je naglasila da neprakticiranjem romskog jezika polako nestaje i romski narod.

„Meni je zaista jako žao jer sada ne mogu govoriti na romskom jeziku, jer mnogi prisutni ne razumiju isti. Ja bih najsretnija bila kada bi romska djeca i omladina slobodno govorila romskim jezikom, i u školama, i na ulici. Bez kritiziranja okoline“, govori Hedina, s čim se Šemso složio, te dodao da pojedinci negiranjem i neprakticiranjem romskog jezika ne poštuju svoje roditelje, svoju romsku krv i kulturu.

„Trebamo biti svjesni važnosti poznavanja našeg jezika, i važnosti održavanja istog“, rekao je Šemso.

Za dobru atmosferu u Art kući sevdaha pobrinuo se Ibrahim Osmanbašić, predsjednik Udruženja za kulturu – Nova Svjetlost.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button