Novosti

Izložba učenika “Ukradeno djetinjstvo”: Podizanje svijesti o ugroženim grupama djece u BiH

Izložba ima za cilj podizanje svijesti o problemu nasilja nad djecom, ali i realističan prikaz kroz umjetnički izričaj o tome kako žive djeca u izbjegličkim kampovima i romskim naseljima, te kakav je život djece s posebnim potrebama.

Povodom dana Općine Ilidža 13. marta. 2023. u 14 sati u prostorijama Općine Ilidža održat će se izložba fotografija učenika IV-4 odjeljenja Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije.

Izložba nosi simboličan naziv “Ukradeno djetinjstvo” i ima za cilj podizanje svijesti o problemu nasilja nad djecom, ali i realističan prikaz kroz umjetnički izričaj o tome kako žive djeca u izbjegličkim kampovima i romskim naseljima, te kakav je život djece s posebnim potrebama i svakodnevica svih drugih socijalno ugroženih skupina djece u BiH.

– Ovu izložbu posvećujemo svakom djetetu kojem je djetinjstvo ukradeno, ne njegovom voljom. Znajte djeco, niste sami – naveli su u saopćenju.

Izložba se organizira i u čast tragično preminule maturantice Lejle Suljić.

Ideju o projektu pokrenuli su učenici smjera “Fotograf za medije” uz mentorstvo svojih profesora Adnana Hoze, Armina Rizvića, Samira Šišića i direktora škole dr. Salke Huskića koji je prepoznao i podržao ideju za ovaj značajan projekt.

Učenici su pripremili 45 fotografija, dimenzije 40×60 cm, u crno-bijeloj tehnici, rađene klasičnim fotografskim pristupom. Izložba će u cijelosti biti autorski rad učenika i svojevrsna prezentacija rezultata dosadašnjeg obrazovanja.

Projekt i inicijativu učenika među prvima je prepoznao i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, te ustupio prostorije Općine za ovaj važan događaj.

Doprinos projektu pružit će i učenici Osnovne muzičke škole Ilidža koji će nastupati u revijalnom dijelu programa, zatim muzički umjetnik Latif Močević, direktor Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije dr. Salko Huskić, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, kao i učenici škole koji će pripremiti recitacije o ovoj važnoj temi, dok će moderatorica programa biti također učenica škole Aida Hajdarević.

– Ovo je jedna od inicijativa učenika i nastavnika naše škole, kojom želimo da mijenjamo naše okruženje u kojem želimo zdravu, uspješnu i zbrinutu djecu, buduće profesionalce koji će mijenjati svijet na bolje – poručio je profesor i mentor IV-4 odjeljenja, Armin Rizvić.

Agenda događaja bit će objavljena na zvaničnoj web stranici škole: www.sgts.edu.ba, a poziv je otvoren za sve učenike i građane od 14 do 16 sati u prostorijama Općine Ilidža.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button