Novosti

Ispred centrale SDP BiH poručeno: Ne želimo na ministarskoj poziciji nekoga sa “repovima” porodičnog nasilja

U poruci su naveli da je postupak SDP-a jasna poruka svim nasilnicima da mogu biti stubovi društva, pa i nosioci javnih funkcija i službenog autoriteta iako prebijaju žene te da je to de facto podržavanje nasilja

Tekst, video i fotografije: L.T.

Nekolicina građana okupilo se danas ispred centrale SDP BiH u znak protesta nakon što je ova stranka za ministra kulture i sporta buduće Vlade Kantona Sarajevo, predložila Kenana Magodu.

Povod protesta bio je taj što je Magoda predložen za kantonalnog ministra, iako postoje ozbiljne optužbe njegove bivše supruge za fizičko i psihičko nasilje.

Mnoge članice SDP-a, među kojima i umjetnica Edina Papo i profesorica Besima Borić, pobunile su se protiv ovog prijedloga tokom jučerašnjeg foruma žena SDP-a, održanog povodom 8. marta.

Nakon duge i žustre rasprave jednoglasno smo odlučile da tražimo od KOSDP Sarajevo da hitno povuče svoj prijedlog i pronađe adekvatnu osobu iz svijeta kulture kakvih u Sarajevu ima vrlo kvalitetnih, kao i u samom SDP BiH, kazala je Borić.

Besima Borić, članica Predsjedništva SDP BiH

Bilo bi dobro, kazala je, kada bi bili u situaciji da na odgovorne funkcije biramo ljude bez ikakvih repova iz prošlosti.

Neka organi rade svoj posao, mi žene koje smo bile na performansu za osmi mart smo ustale protiv toga, želimo da nas predstavljaju čisti moralni ljudi, bez repova, zaključila je Borić.

Novinarka i aktivistkinja Dženana Alađuz poručila je da je današnji protest stvar principa te da svi moramo biti jednaki pred zakonom.

Ne mogu osobe koje su dobile zabranu pristupa da budu naš predstavnik u vlasti. Porodično nasilje je teško dokazivo. Ne očekujem svijest od stranaka, ali očekujem od njih, koje su lijeve orijentacije, da moralno sumnjive osobe ne smiju biti ni na kakvu funkciju. Ako je Općinski sud pogriješio onda sam i ja. Ako i jedna žrtva nasilja bude gledala ovo, sve i jedna će odbiti da prijavi dalje nasilje. Stvar je principa koga biramo i zašto biramo, kazala je Alađuz.

Dženana Alađuz

Okupljene aktivistkinje dotakle su se i protestne šetnje povodom 8. marta.

Dok smo mi 8. marta marširale, za sve nas, za sve žene, protiv nasilja, tlačenja, izrabljivanja i ponižavanja, Socijal-demokratska partija je ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo imenovala nasilnika. Imenovati muškarca sa istorijatom nasilja u porodici ministrom, pa još na 8. mart, nije simbolički prst u oko – on je šaka u glavu svakoj od nas”, poručili su.

U poruci su naveli da je postupak SDP-a jasna poruka svim nasilnicima da mogu biti stubovi društva, pa i nosioci javnih funkcija i službenog autoriteta iako prebijaju žene te da je to de facto podržavanje nasilja.

Također, okupljeni su predali i zahtjev da organi SDP-a smjesta povuku kandidovanje Kenana Magode za kantonalnog ministra kulture i sporta.

Osim toga, traže iskreno i bezuslovno izvinjenje stranke svim stanovnicima Kantona Sarajevo, bez obzira na njihova politička opredjeljenja, i čvrsto obećanje, sa što konkretnijim smjernicama, da će već danas biti iniciran zaokret u politici stranke prema ženama i našim pravima i slobodama.

“Pozdravljamo vas historijskim pozdravom naprednih snaga čije borbeno nasljeđe već godinama bezočno gazite: NO PASSARAN!”, poručili su sa protesta

Podsjećanja radi, Dinka H. je krajem prošle godine optužila bivšeg supruga, aktuelnog zastupnika u Skupštini KS i bivšeg predsjednika Turističke zajednice Kenana Magodu (SDP) za nasilje u porodici. On je sve njene navode negirao, dok je ona navela i kako je postoji dokument koji potvrđuje da je Magoda osuđivan za nasilje, ali da se on na sudu branio tvrdnjom da je rehabilitovan i da mu je krivično djelo brisano iz evidencije.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button